Am ales pentru tine doua legume si o planta aromata verde si inedita. Sunt sarace in calorii si recomandate atat intr-o dieta normala, dar care respecta regulile alimentatiei sanatoase, dar si in dietele care au drept scop pierderea in greutate. Le gasesti tot anul, dar le recomand pe cele de la producatorii autohtoni, incepand din mai-iunie pana tarziu in toamna.
Castravetii – alimentul ideal
Foarte sarac in calorii, castravetele este alimentul ideal pentru dieta. Este un aliment depurativ si un excelent diuretic. Este bogat in fibre, astfel ca este foarte util in eliminarea surpusului de grasimi. Stimuleaza si usureaza tranzitul intestinal, o problema pentru multe femei, mai ales in perioadele de dieta, dar si in timpul sarcinii si al menopauzei.Este foarte bine tolerat de stomac. Castravetele este o veritabila mina de aur in ceea ce priveste aportul de minerale, mai ales oligoelementele. Dintre acestea, este remarcabila cantitatea de fosfor (23mg/100g), si calciu (19mg/100g), care se afla in castraveti. Contine fier, magneziu si potasiu. 100 de grame de castravete contine 8 mg de vitamina C si 5 mg de vitamina A si E. Absorbtia acestora este foarte buna, dat fiind faptul ca in mod normal se mananca crud.
Plin de apa, 96%, este util vara, pentru rehidratare.
Slabeste mancand castraveti
Castravetele este un aliment recomandat in diete, fiind foarte sarac in calorii. 100 de grame de castravete proaspat are doar 10 kcal. Sucul de castravete este ideal in dieta, fiind gustos si tonic, dar si satios, ca urmare a continutului bogat de fibre. Combina sucul de castravete cu un iaurt degresat sau cu lapte degresat si ai o gustare perfecta, cu doar vreo 100 de calorii.Castravetii au proprietatea de a mobiliza depozitele de grasime de pe abdomen. Nu-i asa ca doar acest amanunt, si este suficient sa te indragostesti de castraveti? In cursul unei diete, castravetii pot fi mancati fara limita. Au apa din plin, sunt racoritori si iti satisfac nevoia de a rontai, fara niciun fel de complicatii calorice.
Dovlecelul, un altfel de doctor
Curcubitacee din America Centrala, dovlecelul este una dintre cele mai fine si delicate legume. O dovada este si faptul ca este prima leguma recomandata bebelusilor, la diversificarea alimentara. Indiferent de dieta, dovlecelul poate fi mancat fara limite, dat fiind faptul ca are un aport caloric nesemnificativ: 15 kcal la 100 de grame. Contine 95% apa si o cantitate record de oligoelemente si vitamine. In top, potasiul 700 de mg/100 de grame, fosforul 230mg/100 de grame de dovlecel, plus magneziu si calciu. Este o leguma binevenita pentru sistemul cardio-vascular, cu efect hipertensiv. Contine 0,35 mg de vitamina B3 si provitamina A, la care se adauga 7 mg de vitamina C, totul in doar 100 grame de dovlecel.Leguma este foarte valoroasa, ca urmare a capacitatii de a bloca radicalii liberii. Nu in ultimul rand, este o sursa de fibre care variaza in functie de varsta dovlecelului. Cei tineri contin pectina, cei maturi celuloza. Este un veritabil pansament gastric.
Regina legumelor
Dovlecelul este excelent in dieta. Poate fi consumat in orice cantitate, singura grija fiind modul in care este preparat. Ideal este sa fie fiert in aburi sau copt cu un strop de ulei, la cuptor. Poate fi consumat si crud, sub forma de salata. Cu ulei, sare si multa lamaie este perfect. Vezi reteta detaliata aici. Merge foarte bine cu rosii si vinete, si ele legume bune in dieta.Consuma mereu dovlecei proaspeti, alege-i pe cei tineri, si prepara-i la cuptor sau gratar.
Cresonul – iarba de … dieta
Iarba mediteraneana aromata, cresonul este cel mai bun “aditiv” pentru legume, in perioada de dieta.Lejera si bogata in nutrienti valorosi, cresonul crud si preparat este excelent pentru perioadele de dieta si un prieten al sanatatii. Cu doar 17 kcal in 100 de grame de produs, aceasta planta te va seduce cu savoarea si gustul sau usor picant.
Datorita apei, in proportie de 97%, si a fibrelor, cresonul usureaza si stimuleaza tranzitul intestinal. Este bogata in vitamina A si C si foarte eficienta in anihilarea radicalilor liberi. S-a dovedit ca, daca este consumata constant, previne aparitia cancerelor din zona abdominla. Este foarte bogat in calciu, continand 160 mg la 100 grame de planta. In plus, contine sulf.
Se poate consuma crud, sub forma de salata, sau in supe. Usor oparit, cu putin ulei si suc de lamaie este o garnitura perfecta pentru carne si peste. Sucul de creson este delicios si sanatos. Il poti consuma cu iaurt sau lapte.
Foarte important de retinut este ca poate fi crescuta in bucataria ta, cresonul fiind una dintre cele mai spornice plante.