Ce este dieta Cambridge?
Creată de biochimistul Alan Howard, care a lucrat în cadrul Dunn Nutrition Laboratory din Cambridge, în asociere cu colegul său Dr Ian McLean-Baird, dieta Cambridge a fost dezvoltată după ce doi experți și-au unit forțele pentru a crea „dieta perfectă”. După ani de cercetări, cei doi au lansat în 1984 planul de slăbit în Marea Britanie.
Dieta Cambridge este o dietă restrictivă, care promite rezultate rapide. Planul de slăbit include consumul de alimente special concepute precum batoane nutritive, băuturi, supe și shake-uri, în asociere cu respectarea unei diete sărace în calorii. De fapt, numărul de calorii este atât de redus încât poți urma dieta pentru o perioadă de maximum 12 săptămâni.
Cum funcționează dieta Cambridge?
Există mai mulți pași ai planului de slăbit Cambridge: pregătirea, slăbitul, stabilizarea și controlul greutății pe termen lung.
În prima fază a programului vei consuma între 450 și 600 de calorii pe zi.
Citește și: Totul despre dieta ketogenică. Interviu cu Cristina Ioniță, consultant nutriționist, despre reguli, mituri și greșeli
Mesele sunt înlocuite cu batoane, shake-uri și alți înlocuitori special concepuți pentru această dietă, care pot fi cumpărați după înscrierea în planul de slăbit. Motivul pentru care cele mai multe persoane slăbesc atât de mult în prima fază a dietei este faptul că organismul intră în ketoză, care este procesul prin care corpul arde grăsimea, în locul carbohidraților.Citește și: Totul despre dieta ketogenică. Interviu cu Cristina Ioniță, consultant nutriționist, despre reguli, mituri și greșeli
În această primă etapă exercițiile fizice nu sunt recomandate, dar pe măsură ce planul de slăbit avansează, includerea exercițiilor este încurajată.
Este eficientă dieta Cambridge?
Dieta Cambridge este faimoasă pentru că oferă rezultate rapid, în special după primele etape ale programului de slăbit.
Consumând în jur de 400 de calorii pe zi, specialiștii care au dezvoltat această dietă sunt de părere că poți slăbi aproximativ 6,5 kilograme pe lună.
După ce ai atins greutatea dorită, planul Cambridge presupune reintroducerea unei alimentații normale, obișnuite care presupune formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase și controlul porțiilor alimentare.Deși există multe testimoniale online ale persoanelor care au urmat cu succes dieta Cambridge și au reușit să slăbească rapid, Serviciul Național de Sănănate (NHS) din Marea Britanie avertizează că dietele restrictive, care se bazează pe un consum caloric redus, nu sunt o strategie de control a greutății pe termen lung.
Dezavantajele dietei Cambridge
Efectul pozitiv al dietei Cambridge este scăderea semnificativă în greutate, însă unele persoane care au urmat această dietă s-au confruntat cu efecte secundare precum constipație, respirație urât mirositoare sau litiază biliară (pietre la fiere).
Unii specialiști consideră că nu este sănătos ca organismul să intre în starea de ketoză. Rezultatul poate duce nu numai la arderea grăsimii, dar și la pierderea masei musuculare.
Printre efectele secundare ale dietei se numără rărirea părului, greață, amețeală și diaree, potrivit marieclaire.co.uk.Un alt dezavantaj este costul ridicat al batoanelor, shake-urilor și preparatelor dietetice care înlocuiesc mesele și pe care trebuie să le cumperi odată ce te-ai înscris în acest plan de slăbit.
Reguli pe care să le respecți când urmezi dieta Cambridge
Bea mai multă apă
60% din consumul zilnic de apă provine din alimentele pe care le mănânci, prin urmare atunci când mănânci mai puțin în fiecare zi, trebuie să bei mai multă apă pentru a compensa lipsa de lichide. Specialiștii dietei Cambridge recomandă un consum de 2,25 litri de apă pe zi, însă cei care au încercat planul de slăbit sunt de părere că au avut nevoie de aproape 3 litri de apă pe zi.
Dormi suficient
Este necesar să dormi suficient și te va ajuta să te culci mai devreme, în special în primele săptămâni în care urmezi acest regim. De asemenea, atunci când ești odihnit nu îți va fi foame la fel de des și vei face față mai ușor poftelor alimentare.
Bea ceaiuri
Consumul de ceaiuri din plante și fructe este permis în cadrul dietei Cambridge. Ceaiul de mușețel te va ajuta să adormi mai ușor, iar ceaiul de mentă poate combate unele posibile efecte secundare ale dietei, precum constipația.
Consumă mai multe verdețuri
Mănâncă mai des verdețuri și legume precum spanac, salată verde, kale, castraveți, ridichi sau țelină. Acestea sunt recomandate în special în pasul trei al regimului de slăbit când salatele sunt folosite ca alternative sărace în calorii pentru masa de prânz.