Dieta anti-stres, energie si vitalitate

Ne confruntam cu stresul in fiecare zi. Vine din toate directiile: fie din relatia cu partenerul sau cu prietenii, fie din problemele de la job. Multe femei dezvolta o anxietate generala...

Ne confruntam cu stresul in fiecare zi. Vine din toate directiile: fie din relatia cu partenerul sau cu prietenii, fie din problemele de la job. Multe femei dezvolta o anxietate generala, care le face sa se ingrijoreze de foarte multe lucruri. Atacurile de panica pot aparea din senin, fiind insotite, de cele mai multe ori, de sentimente inexplicabile de frica.

Daca faci cateva schimbari in dieta ta, atunci cand te simti stresata, poti deveni mai calma si mai relaxata. Este de preferat sa mananci mai putin, dar mai des, metoda fiind cea mai buna in eliminarea stresului, fara a te ingrasa.  

Foarte des auzi aceasta intrebare: "De ce ma simt atat de obosita?". Printre cauzele medicale ale oboselii se pot numara si si cele hormonale, anemia, problemele cu tiroida, depresia, problemele cu somnul sau cu inima. Pentru a avea un somn odihnitor, este de preferat sa urmezi o dieta echilibrata, sa faci exercitii si sa eviti stimulanti precum nicotina sau cofeina.

Doctorul american John Millspaugh, specialist in medicina familiei la Family Health Care in Hendersonville, este de parere ca cele trei mese pe zi nu sunt de ajuns organismului nostru. Mesele mici si dese reprezinta un mod mai bun de a optimiza metabolismul.

Cand suntem stresate, mai ales in preajma vacantelor, facem apel la carbohidrati simpli, cum sunt prajiturile sau bomboanele, care cresc energia pe moment, dar acest lucru este urmat de o scadere a nivelului de zahar din sange.

"In loc sa recurgi la astfel de carbohidrati, poti opta pentru un complex de carbohidrati si proteine, evitand fainoasele si produsele zaharoase. Nu apela la cofeina si produse depresive, cum este alcoolul, care agraveaza stresul.", ne sfatuieste doctorul Millspaugh.

O dieta anti-stres este un instrument fundamental de combatere a stresului. Cercetatorii au descoperit ca stresul poate ingrasa oamenii din cauza cresterii, in sistemul lor, a nivelului hormonului de stres, cortizol.

O prima etapa in combaterea depunerii de grasimii, pe care femeile o acumuleaza mai ales pe solduri, consta in eliminarea din dieta a cofeinei. In loc sa aplezi la cafea sau alte produse care au in componenta si cofeina, poti consuma ceaiuri de plante, cafea de orz, sucuri naturale sau chiar apa plata.

Evita bauturile alcoolice, care iti deshidrateaza copul. Unele studii au aratat ca alcoolul poate fi folosit in scopuri medicale, daca este consumat in cantitati mici. Asigura-te ca bei cantitati mari de apa, ori de cate ori consumi alcool, daca intentionezi sa ramai la un regim alimentar anti-stres.

Elimina pe cat posibil tigarile, care te secatuiesc de antioxidanti, acele substante chimice ce iti protejeaza organismul de anumite molecule periculoase, precum radicalii liberi. O dieta anti-stres inseamna un regim alimentar echilibrat, care ridica nivelul serotoninei, substanta din creier responsabila cu reglarea starilor de spirit.


Printre cei mai importanti nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta anti-stres se numara si fructele de mare, cum ar fi stridiile, care contin cantitati insemnate de zinc, dar si graul, nucile, semintele, ouale si carnea macra. Daca nu esti alergica la produsele lactate, poti include iaurturile si branzeturile in dieta ta.

Stresul poate aparea si din cauza lipsei de magneziu din organism. Pentru a elimina aceasta deficienta, poti apela la rosii, grepfrut, smochine, porumb dulce, morcovi si seminte. Vei simti nevoia sa consumi fructe si legume bogate in vitamina C, care iti vor intari sistemul imunitar, respectiv citrice, varza, broccoli, capsune, kiwi si mure.

Expertii sugereaza ca o dieta anti-stres ar trebui sa includa si alimente bogate in vitamina B, care se poate absorbi din cereale, drojdie de bere, iaurt si ficat. In dieta ta anti-stres ai putea include si orezul brun, secara, terci de ovaz si chiar busuioc. Carnea slaba si produsele din soia pot constitui surse veritabile de proteine.

Suplimentele alimentare pot fi si ele foarte eficiente. Suplimentele din plante, care includ ginseng siberian, pot avea un efect benefic in combaterea stresului. Romanita, utilizata in special pentru efectul sau relaxant, poate fi folosita si in prepararea ceaiurilor, care pot fi incluse in dieta anti-stres.

Asimilarea de grasimi este o parte foarte importanta a acestei diete.
Cele mai bune grasimi pentru o dieta anti-stres pot fi asimilate din semintele de floarea soarelui, avocado, ulei de masline extra virgin presat la rece, nuci si alune nesarate.

Incearca sa consumi intre 5 si 10 portii de legume si fructe in fiecare zi, pentru a asimila destule fibre. In functie de masa ta musculara, un antrenor fizic ti-ar putea spune exact cate proteine trebuie sa consumi. In general, expertii afirma ca proteinele ar trebui impartite in 4-5 portii pe zi.  
Daca te-ai decis sa urmezi o dieta anti-stres, este de preferat sa elimini alimentele cu un continut de zahar foarte ridicat. Daca tanjesti dupa dulciuri, da iama in struguri rosii sau miere. Polenul de albine este recunoscut ca un aliment ce reduce stresul.

Incearca aceasta dieta anti-stres


Pentru micul dejun, poti opta pentru un amestec format dintr-o banana, o bucata de ananas proaspat sau la conserva si sucul unei portocale stoarse. Se pun fructele intr-un blender, unde se formeaza o pasta consistenta. Este usor de preparat si este plin de vitamine. Poate fi hrana perfecta pentru a incepe o zi fara stres.

Pana la pranz, mai poti gusta cateva nuci uscate, iar in locul cafelei sau al produselor care contin cofeina, poti incerca un ceai de plante. Incerca unul cu un efect calmant.

La pranz poti manca o salata proaspata. Condimenteaz-o cu ulei de masline, sare, piper si zeama de lamaie. Poti pregati si un amestec format din ton maruntit cu cateva frunze de spanac si piper rosu.
Administrarea de alimente proaspete, neprocesate, va fi foarte benefica pentru ficatul tau, facandu-l sa functioneze mult mai eficient.

La cina poti manca o portie de cartofi pe care i-ai taiat in bucati subtiri de 2-3 cm, i-ai stropit cu ulei de masline virgin, sare, piper si i-ai tinut la cuptor pana s-au rumenit. In farfurie poti pune, langa cartofi, si cateva bucatele de macrou pregatit la cuptor si condimentat cu cimbru, patrunjel si doua felii de lamaie.

Uleiul de peste contine acizi grasi denumiti Omega 3 (acizi grasi nesaturati), care pot stopa coagularea sangelui, prin urmare, elimina riscul de boli cardiovasculare. Daca doresti, poti inlocui cartofii cu buchetele de broccoli, o leguma bogata in vitamina C.

Poti incheia ziua cu un desert foarte sanatos: un bol de fructe de padure proaspete, la care poti adauga un iaurt de vanilie si putina scortisoara. Fructele de padure sunt foarte bogate in vitamina C, iar iaurtul va ajuta la o digestie buna.

In afara faptului ca te ajuta sa faci fata stresului, aceasta dieta te va ajuta sa te mentii si sanatoasa. Poti continua cu o baie fierbinte cu spuma sau poti viziona un film bun; cu siguranta, aceste lucruri te vor ajuta sa te relaxezi...