Dietă: 6 greşeli pe care le faci la cină şi te îngraşi. Cum să le eviţi?

Masa de seară este cea mai plăcută pentru tine? Atenţie pentru că este posibil ca tot ea să fie responsabilă de kilogramele în plus cu care te-ai pricopsit!

Ai obiceiul să sari peste micul dejun sau îl consumi mereu pe fugă fără să acorzi atenţie alegerilor pe care le faci? Mai mult, nici la masa de prânz nu ai grijă de ceea ce mănânci şi consumi ce-ţi cade mai repede la mână fără să te gândeşti la valoarea nutriţională pe care o asiguri organismului în momentul în care optezi pentru un anumit fel de mâncare. Atunci cu siguranţă că la masa de seară vei fi tentată să mănânci de toate şi pe toate pe care le găseşti în frigider.

Potrivit nutriţioniştilor citaţi de jurnaliştii de la publicaţia Huffington Post se pare că tocmai masa de seară şi alegerile pe care le facem la cină sunt de vină pentru faptul că ne îngrăşăm. Iată care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le faci la cină şi te îngraşi:

1. Preferi să mănânci cel mai mult seara, în loc să faci acest lucru la micul dejun sau la prânz


Potrivit specialiştilor aceasta este cea mai frecventă greşeală pe care o fac majoritatea persoanelor. De aceea, riscul de a te îngrăşa este unul foarte mare.
Cantitatea cea mai mare de mâncare trebuie consumată la micul dejun, după care la prânz consumi mai puţine calorii, iar la masa de seară şi mai puţine, după cum recomandă toate ghidurile de alimentaţie corectă. Obiceiul de a mânca foarte mult seara este unul greşit, deoarece dimineaţa ai nevoie de energie şi organismul o consumă pe perioade zilei. În schimb, faptul că tu transformi cina în masa cu cele mai multe calorii din timpul zilei te predispune la îngrăşat, deoarece organismul nu apucă să le consume.

Masa de cină trebuie să aibă între 450 şi 500 de calorii, în condiţiile unei diete echilibrate care presupune un consum de 1800 - 2300 de calorii pe zi în cazul femeilor şi 2000 - 2500 de calorii în cazul bărbaţilor. "Masa de seară trebuie să fie una uşoară, bine echilibrată şi să nu conţină mai mult de 500 de calorii", recomandă nutriţioniştii citaţi de Huffington Post.


2.Aşezi pe masă o mulţime de platouri cu diverse alimente


Ia o farfurie mică, pune-ţi câteva linguri de mâncare pe ea şi consumă doar ceea ce ai în faţa ta. Astfel îţi va fi mai uşor să te limitezi la o cină uşoară.
În schimb, dacă vei scoate din frigider o mulţime de alimente vei fi tentată să guşti din toate.


3. Mănânci în faţa televizorului


Ajungi acasă de la muncă, îţi faci un platou cu diverse feluri de mâncare şi te aşezi în faţa televizorului? Este logic că vei mânca tot şi cu siguranţă te vei gândi să mai dai o tură prin bucătărie. În plus, tentaţia de a continua cu diverse gustări sărate este una mult mai mare, astfel că nici nu îţi vei da seama cât de mult ai mâncat. O opţiune greşită este şi aceea de a sări peste o masă echilibrată şi de a consuma diverse gustări precum chipsurile, popcornul sau alte alimente procesate din comerţ.


4. Ţii solniţa la îndemână


Astfel riscul de a consumă o cantitate exagerată de sare doar la o singură masă este unul foarte mare. "Înlocuieşte sarea cu puţin piper negru, oregano, cimbru sau alte mirodenii care sunt pe gustul tău pentru a da savoare mâncării, dar fără să-i adaugi şi mai multă sare", recomandă nutriţioniştii.


5. Mănânci în oraş


Este binevenită o ieşire în oraş cu prietenii, însă nu mai mult de o dată pe săptămână dacă este vorba despre restaurante sau diverse fast-food-uri. Vei fi tentată să mănânci foarte mult, iar în plus s-ar putea ca alegerile pe care le faci să fie unele hipercalorice.



6. După cină mănânci un desert


Obiceiul de a termina masa cu un desert îţi pune în pericol silueta, în special dacă acest desert este consumat seara. În plus, acest ritual poate să-ţi disturbe somnul.