De ce sa nu recunoastem? Oricat de mult ne-am dori sa eliminam surplusul de kilograme si oricat de "rigida" ar fi dieta pe care ne-am hotarat sa o urmam, nu inseamna ca o vom si respecta in totalitate. Problema - de fapt, adevarata provocare - apare atunci cand realizam ca am trisat si am consumat vreun aliment interzis.
In acel moment, pot aparea doua reactii extreme: pe de o parte, putem ridica din umeri si considera ca nu este nici o problema daca am "derapat" o data; pe de alta parte, exista riscul sa ne descurajam complet si sa abandonam dieta, care a decurs foarte bine pana atunci.
Ambele situatii sunt riscante: de la o prima cedare pana la urmatoarea, drumul poate sa nu fie deloc lung. Iar in ceea ce priveste abandonul... consecintele sunt evidente. Mai ales daca "premiul de consolare" consta intr-o inghetata sau un irezistibil platou cu prajituri. Exista, oare, si vreo cale de mijloc?
Raspunsul este, fara indoiala, afirmativ. Pentru a o descoperi, este esential ca, in primul rand, sa cunoastem care sunt cei mai puternici "demoni" care ne urmaresc in perioada unui regim alimentar si care ne pot determina sa cedam. Odata ce inamicii sunt cunoscuti, va deveni mai usor sa le facem fata si sa-i contracaram.
Aceasta ispita apare atunci cand gatesti pentru ceilalti membri ai familiei, care - evident - nu urmeaza nici un regim alimentar. Tu insati ai o dieta echilibrata, bogata in legume, salate, minimul necesar de proteine si carbohidrati.
Dar acest lucru nu inseamna ca, atunci cand gatesti pentru ceilalti, nu vei fi tentata sa gusti din alimentele pregatite pentru ei. Aromele sunt irezistibile, iar ispita se poate dovedi prea puternica. Si poate ca este de inteles: clatitele cu sirop sunt incomparabil mai gustoase decat cerealele cam fara gust pe care le-ai mancat tu dimineata...
Impunerea unor limite - cateodata draconice - in ceea ce priveste alimentatia proprie poate conduce la aparitia unui dezechilibru. Inainte sa cedezi ispitei de a gusta, zaboveste un moment si intreaba-te: chiar iti este foame cu adevarat? Ar fi cel mai simplu sa-ti raspunzi afirmativ... si sa-ti prepari o salata. Dar acest lucru nu se intampla, decat daca ai, intr-adevar, o vointa puternica.
Si atunci, care este solutia? Ai putea proceda in doua moduri. Te limitezi sa gusti (si nu este chiar atat de greu cum ar putea parea) sau iti pregatesti un pranz cat mai gustos si variat, in conformitate cu prevederile regimului alimentar.
"Nu ma voi ingrasa dintr-un singur pahar, nu-i asa?", te gandesti tu. Nu, daca paharul respectiv are o capacitate de maximum 125 de mililitri, ceea ce inseamna sub 100 de calorii, si care nu ar compromite regimul alimentar. Bineinteles ca este destul de greu sa te incadrezi in acesti parametri, ca sa nu mai spunem ca, intr-o seara petrecuta in oras, in compania prietenilor, este dificil sa te abtii.
Asigura-te ca ai la indemana apa plata, pe care o poti bea alternativ sau combinata cu vinul. Daca este vorba de bere, rezista ispitei de a rontai chipsuri sau alune. In general, este de preferat ca atunci cand mananci sa nu bei nimic, si cu atat mai putin alcool. Procesul digestiei va fi considerabil incetinit.
Este foarte agreabil pentru starea de spirit, in general, dar, cu siguranta, foarte daunator pentru silueta. Chiar daca pleci de acasa determinata sa te limitezi la o salata si o cafea neagra, impreuna cu prietenii iti va fi destul de greu sa te tii de cuvant, indiferent daca urmezi sau nu vreo dieta (cu atat mai mult, in cel de-al doilea caz).
Aceasta ca sa nu mai spunem ca intervine si un factor de natura psihologica: toata lumea si-a comandat diferite sortimente de inghetata la desert, iar tu refuzi sau comanzi doar niste fructe. Iata un moment in care regimul alimentar incepe sa fie resimtit ca o corvoada, ca un soi de pedeapsa de la care ai dori sa te sustragi.
Situatia poate deveni cu atat mai neplacuta daca v-ati strans sa luati masa la o prietena, care a gatit in mod special pentru aceasta ocazie. Cel mai bine este sa-i spui ca urmezi un regim. Poti fi convinsa ca orice femeie te va intelege si iti va acorda tot sprijinul, pregatindu-ti o salata apetisanta.
In cazul in care esti constienta din start ca nu te vei putea abtine, gandeste-te ca aceasta ocazie reprezinta o simpla "evadare" de la rutina dietei. Daca esti constienta de acest lucru, nu vei avea sentimente de vinovatie si a doua zi iti vei putea relua regimul normal.
Cu siguranta, acesta este cel mai periculos demon dintre toti. De fapt, nutritionistii au stabilit deja ca week-end-urile sunt unul din cei mai mari inamici ai unui regim alimentar. De ce se intampla astfel? Raspunsul este usor de intuit: ai mai mult timp la dispozitie pentru a gati, dispozitia de a pregati celorlalti membri ai familiei o prajitura este mult mai mare decat in timpul saptamanii, te uiti la televizor si iti iei ceva de rontait (sau - si mai rau - iei masa in sufragerie, pentru a urmari emisiunea preferata, si risti sa mananci mai mult decat de obicei).
Ni se intampla tuturor: atunci cand suntem acasa, mancam mai mult decat in general. Timpul nostru nu mai este atat de strict administrat si organizat, asa cum se intampla la serviciu. Tocmai de aceea, este bine sa-ti faci un plan de week-end, pe care sa te straduiesti sa-l respecti. Nu te abate de la obiceiurile alimentare din timpul saptamanii: masa nu se ia in sufragerie, de exemplu. Procedand astfel, nu vei mai fi tentata de a manca mai mult decat de obicei.
In final, tine minte un aspect esential: daca simti tot mai des nevoia acuta de a te sustrage de la regimul alimentar, este foarte posibil ca acesta sa nu fie corect conceput, lipsindu-ti organismul de elementele esentiale. Trebuie sa-ti schimbi stilul de viata si obiceiurile alimentare, nu sa te infometezi.