Cura de slabire prin regim alimentar

Consumul alimentar zilnic al unei persoane este intre 2000 - 2500 decalorii, dar in timpul unor activitati sporadice grele, ratia alimentarapoate sa creasca. Dieta bazata pe calcularea continutului de calorii alalimentelor este si ea eficienta daca stiti ce si cum sa mancati.

Hidratii de carbon reprezinta 50 - 60% din valoarea globala aratiei. Acestia se gasesc in special in paine (50%), orez, macaroane,cartofi fierti (20%), legume colorate rosu sau galben (10 - 15%), legumecolorate verde (5%), fructe (de la 20% cum sunt strugurii, perele),la 10 si chiar 5% in mere, visine, portocale, grapefruit. Deosebit debogate in hidrati de carbon (80 - 99%) sunt dulceturile, mierea, zaharul,unele prajituri.

Lipidele in alimentatia normocalorica reprezinta 25-30% din valoareacalorica a ratiei. Obligatoriu o treime trebuie sa fie de natura vegetala(uleiuri), acestea avand un rol protector impotriva colesterolului dinsange si a asterosclerozei.

Grasimile animale nu trebuie excluse total,deoarece ele nu sunt foarte importante in asimilarea unor vitamine cavitamina A si vitamina E.

Proteinele reprezinta 13 - 16% din ratia zilnica alimentara, din careobligatoriu 50% trebuie sa fie de natura animala (lapte, carne, oua)deoarece numai acestea contin asa numitii aminoacizi esentiali carelipsesc sau nu sunt in proportii optime in proteinele de natura vegetala(ciuperci, fasole, orez). In medie, necesarul zilnic de proteine secifreaza la un gram pe kilocorp, respectiv o persoana are nevoie de60-70 grame de proteine zilnic. Carnea si derivatele, cascavalul,branzeturile, contin circa 20% proteine, iar celelalte alimente inproportii mai reduse.

Alimentatia normocalorica presupune si un aport suficient de vitaminesi saruri minerale pe care il aduce in mod normal un consum pe zi decirca 0,6 kilograme fructe diverse si 0,5 kilograme legume.

Cura de slabire necesita un plan care trebuie respectat:
- putem ca la inceputul curei de slabire sa actionam numai pe factorulalimentar, dar treptat trebuie sa introducem si cel de-al doilea factor:cresterea efortului fizic.
Se poate proceda si invers, important fiinda asocia cele doua metode.
- din punct de vedere alimentar, cura de slabire se realizeaza prin asanumitul regim hipocaloric (cu mai putine calorii decat normal).
- de regula, grupele alimentare in regimul de slabire sunt diferite caproportii fata de regimul normocaloric:
hidratii de carbon (glucidele) se reduc mult, deoarece semetabolizeaza rapid si au o putere calorica mare (1 gram glucide= 4 calorii). Painea, pastele fainoase, orezul, cartofii,se consuma in cantitate mai mica, iar la zahar si produselezaharoase se poate chiar renunta. Totusi, o cantitate de 150 -200 grame de hidrati de carbon este necesara pentru "arderea"celorlalte alimente in organism. Se vor prelua hidratii de carbondin legume si fructe;
lipidele (grasimile) se reduc pe cat posibil deoarece au cea maimare putere calorica (1 gram = 9 calorii). Se vor evita alimenteleca slanina, svaiterul, smantana, frisca, untul, untura, maioneza,alunele, nucile, arahidele, deoarece sunt cele mai bogate inlipide;
proteinele se consuma in cantitate mai mare decat in alimentatianormocalorica (1 gram = 4 calorii).
Ele sunt indicate deoarece,pentru digestia si metabolizarea lor este necesar un surplusde energie fata de celelalte alimente, asa numita actiune"dinamica specifica". Carnea slaba de vaca, vitel, pasare,peste, ouale fierte, branza degresata, urda, se pot consumaad-libitum (pe saturate) mai ales in cazul unei cure de scurtadurata. Dintre vegetale, mai bogate in proteine sunt orezul,ciupercile, fasolea.

Medicii recomanda, in cazul unui regim de slabit, consultarea valorilorcalorice si continutul in principii (glucide, lipide, proteine) alalimentelor. Cu cat regimul este mai hipocaloric, cu atat se slabeste maimult, dar regimurile severe de regula sunt suportate numai de persoanetinere si absolut sanatoase, adeseori necesitand repaus la pat un timp,dupa care se creste valoarea calorica a ratiei si se asociaza si efortulfizic.

In regimul de slabire are importanta si frecventa servirii meniului. Serecomanda 5-6 mese pe zi, fara consum de alcool, exces de sare, sosuri.Uneori, pierderea in greutate stagneaza si persoana care urmeaza cura deslabire descurajata, poate crede ca a pierdut cauza.
In realitate estevorba de un proces de retentie tranzitoriu si lupta trebuie continuata. Lainceputul curei de slabire se pierd usor cateva kilograme, dar daca nuse persista si, mai ales, nu se apeleaza si la efortul fizic, reapareo ingrasare si mai intensa.