Deși acestea două au un rol major în obținerea rezultatelor dorite, mai este un factor care are un efect semnificativ: cantitatea și calitatea somnului.
Acele ore prețioase de somn te pot ajuta să previi obiceiul de a mânca prea mult și fac mai simplă obținerea acelui deficit de calorii care te ajută să slăbești.
Dar cea mai interesantă parte este aceea că arzi calorii și în timp ce dormi, iar numărul caloriilor consumate în somn diferă de la o persoană la alta.
Potrivit unui studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition, poți estima numărul de calorii pe care le arzi în timp ce dormi.
În primul rând, trebuie să calculezi care este rata metabolismului tău bazal (RMB). Aceasta reprezintă numărul de calorii de care corpul are nevoie pentru a funcționa în repaos. Apoi trebuie să împarți numărul obținut la 24, orele unei zile.O modalitate prin care afli care este rata metabolismului bazal este formula Harris-Benedict, bazată pe greutate, înălțime, vârstă și sex. Pentru femei, formula de calcul este următoarea:
Rata metabolismului bazal (RMB) = 655 + (1.8 x înălțimea în centimetri) + (9.6 x greutatea în kilograme) - (4.7 x vârsta în ani)
De exemplu, o femeie în vârstă de 35 de ani, cu o înălțime de 1,62 m și 54 de kg rata metabolismului bazal este de aproximativ 1305 calorii pe zi.
Împarte acest număr la 24 și vei afla că arde în jur de 54 de calorii pe oră în timp ce doarme.Cu cât faci mai mult sport și dobândești o masă musculară mai mare, cu atât mai multe calorii vei arde în repaos. Dar dacă te străduiești să ai cele șapte-opt ore de somn pe noapte te va ajuta să-ți atingi mai repede scopul de a slăbi și de a avea o masă musculară mai mare. În timpul somnului, mușchii se refac și devin mai sănătoși, susține antrenorul Josh Holland, citat de Popsugar.
"Lipsa somnului face ca organismul să se recupereze dificil după exerciții fizice și să piardă kilograme în plus, prin scăderea hormonului de creștere și stimularea producție de cortizol, hormonul stresului", adaugă Holly Roser, antrenor personal și specialist în nutriție.
În același timp, prea puțin somn poate afecta echilibrul hormonilor grelină și leptină.
Aceștia semnalează corpului când îi este foame și când este sătul. Cu alte cuvinte, somnul insuficient reduce capacitatea organismului de a dezvolta masă musculară și te supune riscului de a fi mai stresat și de a pofti la alimente nesănătoase, bogate în zahăr și grăsimi.
Prin urmare, ca să-ți stimulezi metabolismul și să arzi mai multe calorii, iar în același timp să ai mai multă energie, este de preferat să-ți începi programul de slăbit cu mai mult somn în fiecare noapte.