Cum "se traduce" indicele glicemic al alimentelor

Carbohidratii sau alimentele care contin glucide au fost si au ramas un subiect foarte dezbatut atat de dieteticieni cat si de persoanele care vor sa urmeze un regim alimentar echilibrat si sa se mentina in forma. Asadar carbohidratii au fost pusi la zid de sustinatorii dietelor hiperproteice si ai celor fade in general si sustinuti cu argumente pertinente de adeptii unei diete zilnice echilibrate.

Un criteriu interesant de clasificare a alimentelor si demn de luat in seama cand vine vorba de glucide este indicele glicemic al acestora.

Indicele glicemic este un indicator al vitezei de resorbtie sau de absorbtie a glucidelor consumate, viteza care determina intr-o mare masura valorile glicemiei postprandiale, adica valorile zaharului in sange intre doua mese.

Indicele glicemic se refera la cresterea concentratiei glucozei sanguine, la trei ore dupa ingestia unui aliment continand 50g de glucide absorbabile.

Acest indice este foarte putin influentat de continutul in proteine sau in grasimi al alimentului respectiv. Glucidele simple, adica mono si dizaharidele, au un indice glicemic ridicat, deoarece se absorb foarte repede, crescand mult concentratia glucozei sanguine si declansand o secretie masiva de insulina. Cateva exemple de indice glicemic: fulgi de porumb cu zahar 119, paine alba 100, paine integrala 80, mere 52, fasole, linte si mazare uscata 40.


Nutritionistii de la King's College din Londra au constatat ca alimentele cu un indice glicemic scazut se insotesc de valori crescute ale colesterolului "bun", adica HDL, care protejeaza de infarct. Cercetarile din ultimii zece ani au aratat ca, in afara de efectul nociv asupra arterelor, zaharul si faina alba favorizeaza aparitia bolilor canceroase. Cresterea masiva a glicemiei dupa dulciuri si cereale rafinate determina nu numai o secretie mare de insulina, ci si o marire a factorului de crestere I, un stimulent mitogenic important al cresterii tumorale.

Cercetatorii din Londra sustin ca persoanele care doresc sa-si protejeze arterele si inima, deci vor sa practice o profilaxie activa a afectiunilor coronariene, trebuie sa evite glucidele cu un indice glicemic mare, adica zaharul, mierea, painea alba, pastele fainoase si orezul decorticat, consumand alimente cu un indice glicemic scazut, adica produse cerealiere integrale, legume si zarzavaturi.
In lista cu alimente sanatoase mai trebuie adaugat orzul, bogat in fibre solubile si cu proprietatea de a imbunatati sensibilitatea fata de insulina, precum si metabolismul glucozei. Produsele cerealiere care contin orz au un indice glicemic mai mic decat cele numai din grau.

Asadar trebuie consumate alimente cu indice glicemic scazut si moderat cum ar fi: fructele proaspete si congelate, legumele (de evitat cele din conserva), cerealele integrale, nucile si semintele simple si germinate. Si in acest fel se poate consuma o mare diversitate de alimente, cu indice glicemic scazut, asigurandu-ne in acelasi timp sanatatea si silueta pe care ne-o dorim.