Cum să mănânci paste fără să te îngrași?

Îți plac foarte mult pastele dar ai ajuns să le consumi rar pentru că nu vrei să-ți pui în pericol silueta? Învață de la nutriționiști cum să mănânci paste fără să te îngrași. Data viitoare când te gândești la paste nu vei avea motive să te simți vinovată.
Poate nu credeai, dar poți găsi un echilibru între pasiunea pentru rețetele pe bază de paste și greutatea ideală. A te menține în formă nu înseamnă să mănânci numai legume sau să ocolești preparatele favorite. Specialiștii îți dezvăluie cum să mănânci paste fără să te îngrași pentru a minimiza riscul de excese calorice sau de tulburări alimentare. Impunerea unei interdicții pe o perioadă îndelungată în ceea ce privește meniul zilnic nu este un lucru sănătos, iar în momentele în care îți permiți un răsfăț este foarte probabil să mănânci prea mult tocmai pentru că ai avut restricții. Este mult mai bine să combini pastele cu ingrediente utile pentru a putea să le savurezi fără efecte nedorite.

 
Iată cum să mănânci paste fără să te îngrași:

 
1. Consumă pastele cu o salată

Nu contează numai pastele din farfurie, ci și ce mănânci alături de ele. Astfel, dacă vei consuma morcov crud cu o porție de paste vei reduce nivelul glicemiei după masă și vei controla pofta de mâncare mai multe ore, potrivit cercetătorilor din Suedia.
Combină o salată cu morcov ras și alte crudități cu pastele care îți plac, iar tentația de a mânca din nou nu va apărea prea curând.
În acest mod vei putea diminua totalul de calorii la nivel de zi, fiind mai ușor să slăbești. Adaugă puțin ulei de măsline la salata de crudități pentru că stimulează abilitatea organismului de a prelua licopenul și beta-carotenul, prevenind cancerul sau afecțiunile dermatologice.

 
2. Evită pastele rafinate

La nivel de an fiecare adult consumă cel puțin 10kg de paste și cea mai mare parte sunt din făină albă rafinată. Problema este că acest tip de paste nu conțin fibre sau proteine, doi nutrienți vitali pentru reducerea greutății. Pentru a crește totalul de fibre și a adăuga proteine care reduc apetitul este recomandat să alegi paste din făină integrală, din făină de năut sau din fasole neagră. Nu numai că vei prelungi senzația de sațietate, dar vei preveni și puseurile de tensiune și vei reduce riscul de afecțiuni cronice precum diabetul de tip 2 sau bolile cardiovasculare. 

 
3. Prepară pastele al dente

Este foarte simplu să slăbești în timp ce economisești timp. Dacă vei scoate pastele din apa în care le fierbi după numai câteva minute și le vei consuma al dente nu îți va fi foame 4-5 ore și vei putea refuza a doua porție fără regrete.
Potrivit specialiștilor, apa fierbinte deteriorează moleculele de carbohidrați, fiind mult mai ușor pentru organism să le transforme în zaharuri. Acest lucru are un efect negativ pentru sănătate deoarece determină creșterea glicemiei și scăderea ei bruscă în scurt timp, ceea ce te va face să-ți fie foarte foame din nou după ce ai luat masa. Pastele al dente mențin glicemia stabilă și previn pierderea energiei pe neașteptate sau gustările dese care adaugă kilograme în plus.

 
4. Redu temperatura

Poți transforma pastele dintr-un dușman al dietelor într-un aliat pentru remodelarea corpului dacă le pui la frigider. Când pastele au o temperatură redusă se va schimba și compoziția chimică a carbohidraților care le compun, predominând amidonul rezistent. În cadrul studiilor realizate s-a constatat că amidonul rezistent favorizează oxidarea grăsimilor, accelerând procesul de slăbire. Nu reîncălzi pastele rămase pentru că vei distruge amidonul rezistent și vei pierde beneficiile lui.

 
5. Mizează pe legume

În afară de salata pe care o poți consuma lângă paste este foarte util să adaugi legume chiar în rețeta de paste. Persoanele care includ cel puțin 200g de legume la fiecare preparat pe bază de paste consumă cu 350 de calorii mai puțin la nivel de zi, potrivit cercetătorilor de la Penn State.
Explicația constă în creșterea conținutului de fibre, care te ajută să te simți sătul fără să ceri a doua porție. Folosește cât mai des dovlecei, vinete, broccoli, ardei gras, roșii și ceapă când gătești paste. Dacă îți place lasagna este ideal să înlocuiești jumătate din cantitatea de carne cu un amestec de spanac, varză și ciuperci.

 
6. Folosește brânza când servești pastele, nu o pune în sos

Foarte multe rețete îți vor indica să pui brânza direct în sos, dar nu este util să faci acest lucru pentru că se va topi și va deveni invizibilă la final, când servești preparatul. Vei fi tentată să mai adaugi când mănânci pastele, iar numărul de calorii va crește foarte mult. Pentru a obține preparate sănătoase cu paste nu folosi deloc brânză până când nu sunt gata. Poți rade brânză după ce ai pus pastele în farfurie, asigurându-te astfel că nu consumi și calorii „invizibile” care adaugă rotunjimi inestetice.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.