Un studiu efectuat in Japonia aduce o informatie noua: daca nu vrei sa te ingrasi o data cu inaintarea in varsta trebuie sa te obisnuiesti sa nu mai mananci pe fuga si sa inveti sa mananci mai incet. Concluzia acestui studiu: exista un raport direct intre mesele luate in graba si indicele masei corporale.
Graba strica treaba!
Din cercetarile efectuate pe baza obiceiurilor alimentare ale 4.000 de persoane a rezultat ca cei care mananca in graba, la varsta de 40-50 de ani cu siguranta vor cantari mai mult ca in tinerete. Cine mananca fara graba reuseste sa-si mentina greutatea sau sa limiteze cresterea kilogramelor. Studiul facut a tinut cont si de stilul de viata dus de cei 4.000 de subiecti, numarul de calorii al fiecarei mese, daca fumeaza sau consuma alcool.
Si totusi, oricat de copioasa ar fi masa, cu cat mananci mai repede, cu atat te ingrasi mai mult.
Te-ai gandit vreodata cat timp dedici pranzului sau cinei?
Pranzul tau, intr-o zi lucratoare obisnuita, dureaza mai mult de 10 minute? Uneori mananci in picioare, alteori in masina sau la birou, din lipsa timpului sau pur si simplu pentru ca asa te-ai obisnuit. Pranzul italienilor este de 30 de minute, cina japonezilor poate ajunge si la 2 ore. Vezi ce diferenta?
Trebuie sa renunti la obiceiurile nesanatoase si sa incepi sa acorzi meselor atentia cuvenita. De ce sa nu privesti momentele in care mananci ca pe un timp de relaxare? Ar fi mult mai simplu. Trebuie sa stai jos, sa lasi la o parte grijile, frustrarile, stresul, macar timp de 40 de minute. Crezi ca reusesti? Sigur ca da, trebuie doar sa vrei!
Mesteca bine, nu inghiti alimentele aproape intregi
Incearca sa transformi masa intr-un moment social, de pilda, intr-o intalnire placuta. Alimentele inseamna viata, deci le poti privi ca pe niste aliati de nadejde in lupta cu procesul de imbatranire. Trebuie sa treci putin de barierele conventionale si sa nu mai vezi mancarea ca pe un obicei pe care trebuie sa-l repeti aproape inconstient si sa-l transformi intr-un aliat. Mestecand alimentele bine, vei descoperi savoarea lor, nu-ti vei umple stomacul in graba cu o cantitate excesiva de mancare si-ti vei putea usura digestia.
Bineinteles ca nu trebuie sa uiti ca sunt si alte feluri prin care poti pierde in greutate sau pe care le poti corela cu ceea ce am descris mai sus: nu sari niciodata peste micul dejun, mananca la intervale mici de timp, dar cate putin, mergi pe jos o jumatate de ora in fiecare zi.
Reducerea caloriilor este un lucru benefic mai ales pentru inima, deoarece ajuta la mentinerea "tineretii" acesteia: cercetatorii de la Washington University au descoperit ca daca se reduce cantitatea caloriilor, inima functioneaza mai bine si pare mai tanara cu 15 ani!
Asadar, sunt destule motive (argumentate stiintific!) pentru care trebuie sa inveti sa mananci lent. O data ce vei constientiza lucrul acesta, vei putea sa reduci cantitatea de mancare de la fiecare masa. Importanta nu este cantitatea, ci calitatea a ceea ce mananci. Nu trebuie sa fie mult si cu un continut caloric ridicat, dar nu trebuie nici sa renunti la foarte multe alimente doar pentru a slabi. Sanatatea este mai importanta decat orice, mananca inteligent si vei arata bine. Si nu uita, totul porneste din mintea ta!