Pentru toţi cei care au această problemă, brightside ne prezintă câteva sfaturi privitoare la alegerea lor:
Rodie
- cojile trebuie să fie de la roşu la roşu închis fără pete închise la culoare
- o rodie coaptă e întotdeauna mai grea decât una care nu poate fi consumată. Deci, având două fructe identice, alege-l pe cel mai greu
- o rodie trebuie să fie elastică la atingere, dar nu moale. Cea din urmă e un semn că a fost îngheţată
- caliculul nu trebuie să fie verde nici la interior, nici la exterior
Ananas
- ananasul nu ar trebui să fie prea parfumat, deoarece e un semn al suprasolicitării fructului
- dacă apeşi pe ananas şi rămâne urmă, atunci el e prea copt. Coaja verde nu indică faptul că fructul nu e bun, ci poate fi doar o particularitate a varietăţii sale. Atunci când alegi un ananas, atenţie la uniformitatea culorilor şi a petelor închise la culoare
- frunzele unui ananas perfect copt sunt verzi şi uşor îndoite la capete. Frunzele foarte drepte şi verzi pot indica faptul că fructele au fost culese prea devreme.
Mango
- acest fruct poate fi galben, verde sau roşu, în funcţie de varietatea lui. Indicatorii unui mango perfect sunt petele închise la culoare de pe coajă
- un mango greu nu e niciodată bun. Unul copt trebuie să fie moale, dar nu prea moale. Dacă coaja se deteriorează la atingerea degetului, fructul este prea copt
- codiţa de mango are un miros dulce, uşor de conifer
Pomelo
- pomelo poate fi galben, verde sau portocaliu. O culoare neuniformă spune că au fost folosite substanţe chimice în procesul de creştere şi nu spune nimic despre coacere
- un pomelo ar trebui să fie tare la atingere, garantând o mulţime de suc
- forma acestuia poate fi oricare, de la rotund la pară
Papaya
- semnul principal al unui astfel de fruct copt e coaja galbenă sau portocalie. Coaja verde e caracteristică fructelor necoapte, deşi unele feluri de mâncare din Asia sunt făcute cu papaya verde
- fructele cele mai ascuţite au o coajă uniformă şi colorată. Cu toate că fructul de prezintă aşa, dacă el este greu, înseamnă că nu este suficient de copt
- micile pete închise la culoare nu afectează gustul său, dar cele mai mari sunt indicative ale supraaglomerării acestora.
Fructul pasiunii
- un astfel de fruct copt are coaja încreţită. Coaja netedă e un semn că nu e copt, dar e alegerea bună dacă vrei să îl consumi abia peste câteva zile
- ar trebui să fie violet sau galben. Unul verde indică faptul că a fost cules înainte de vreme
- fructul pasiunii ar trebui să fie destul de greu, unul de 8 cm ar trebui să aibă aproximativ 50 g.
Feijoa
- acordă atenţie dimensiunilor, cu cât fructele sunt mai mari, cu atât sunt mai bune
- un astfel de fruct copt ar trebui să aibă un miros dulce de ananas
- interiorul fructului trebuie să fie transparent. Pulpa albă indică faptul că nu este copt
- nu-l cumpăra dacă este greu
Gutuie
- o gutuie coaptă e galbenă, fără pete verzi
- e densă şi elastică la atingere, iar cea grea nu e bună de consumată
- are un parfum puternic dacă e matură
- dacă coaja unei gutui e deteriorată, se va strica foarte repede
- în funcţie de soi, o gutuie poate fi rotundă sau în formă de pară.
Avocado
- un avocado copt poate fi maro sau verde, în funcţie de soi
- apasă pe el pentru a vedea dacă se formează o adâncitură. Dacă da, atunci e copt.