Cum îți afectează desertul dieta?

Zahărul care face deserturile atât de bune este corelat cu boli cronice precum diabetul de tip 2 și cancerul, precum și creșterea în greutate.
Multe deserturi conțin, de asemenea, grăsimi saturate, care dăunează inimii, și calorii goale. Dar unele studii sugerează că desertul ocazional poate reprezenta un instrument util pentru o alimentație sănătoasă, atunci când este folosit strategic. Iată de ce!

Ce efect are desertul asupra dietei tale?


Se pare că alegerea desertului înaintea felului principal este corelată cu mese mai reduse caloric. Într-un studiu recent publicat în Journal of Experimental Psychology: Applied, oamenii au ales în mod constant preparate sănătoase și au consumat mai puține calorii atunci când au ales desertul la început. Nici măcar nu trebuie să fie mâncat primul. Simpla alegere a desertului este suficientă pentru a declanșa o schimbare.

Au fost analizați studenți absolvenți și cadrele universitare care mâncau masa de prânz la cantina facultății.
În patru zile, au fost oferite patru opțiuni diferite de desert: o alegere sănătoasă (fructe proaspete) înaintea opțiunilor principale, o alegere indulgentă (cheesecake de lămâie) înainte preparatelor delicioase, fructe după masa principală și cheesecake după masa principală. Aproximativ 70% dintre cei care au ales cheesecake-ul prima oară au ales după un fel de mâncare sănătos. Dar doar o treime dintre persoanele care au ales fructele au ales un fel principal sănătos. Fenomenul acesta nu este adevărat doar în campus. A avut loc și atunci când 160 de adulți au fost rugați să comande online o cină ipotetică. 

Dacă alegem mai întâi ceva sănătos, atunci avem un motiv să mâncăm mai multe preparate nesănătoase ulterior.
Dacă alegi prima oară desertul, această strategie funcționează altfel. Alegerea unui preparat cu multe calorii în primă instantă pare că îi face pe oameni fără să își dea seama să fie reținuți când vine vorba de o alimentație nesănătoasă. Acesta nu este primul studiu care sugerează că momentul în care alegi desertul contează din punct de vedere psihologic și fizic. Unii experți recomandă un desert după exercițiile fizice, deoarece organismul are nevoie de zaharuri pentru a-și reveni din activitatea intensă. Alimentele care combină zaharurile simple și proteinele, cum ar fi untul de arahide, ajută la recuperarea ulterioară antrenamentelor.

Un desert consumat strategic poate chiar să îți schimbe obiceiurile alimentare generale, după cum sugerează cercetările.
Un studiu din 2012 a constatat că persoanele obeze care au urmat o dietă ce includea deserturi precum ciocolată, biscuiți sau gogoși pe lângă micul dejun au avut ulterior pofte reduse pentru junk food spre deosebire de persoanele care au avut un mic dejun cu un conținut redus de carbohidrați. Autorii studiului sugerează că acest tip de desert poate contribui la pierderea în greutate de-a lungul timpului.

Desertul ocazional poate să ajute oamenii să evite excesul de zahăr. Cercetările au arătat că deprivarea poate provoca pofte, ducând eventual la un consum mai mare al alimentelor pe care încerci să le eviți. Dacă încerci să reduci consumul de zahăr, un desert mic te poate ajuta să atingi acest obiectiv. Cel puțin la început. De-a lungul timului, dacă reduci consumul puțin câte puțin, este posibil să îți resetezi creierului și papilele gustative să poftească mai rar la dulciuri.
Cu alte cuvinte, desertul ar trebui să apară uneori în meniul persoanelor care încearcă să slăbească. Dar nu trebuie să te gândești la desert ca la un aliment sănătos. Acesta nu ar trebui să facă parte din toate mesele. Nu ar trebui consumat nici măcar în fiecare zi. Dacă vrei o gustare dulce, încearcă să echilibrezi celelalte calorii în jurul acestei pofte. Poți mânca mai puțin în ziua în care alegi un desert. 

Tu alegi desertul sau felul principal de mâncare de obicei?
iulia-mirica