Astfel, consumul de carbohidrati nu trebuie asociat cu cel de proteine, precum peste, oua, carne. Regimul nu se refera la limitarea aportului de substante nutritive, ci la distribuirea lor pe parcursul unei zile, concentrandu-le pe cat posibil la micul dejun si la pranz.
O alta recomandare specifica acestui regim este respectarea ritmului organismului si corelarea lui cu cel al naturii. Cu alte cuvinte, trebuie sa consumi alimentele (fructele si legumele) specifice fiecarui sezon. Unii autori sunt de parere ca dieta nu este un simplu mod de slabire, ci poate constitui un adevarat stil de viata prin care se pot "arde" kilogramele fara a priva organismul de substantele de care are nevoie.
Cine o poate tine si ce beneficii aduce?
Potrivit nutritionistului, cronodieta "poate fi incercata de persoanele sanatoase, sub supraveghere medicala; este o dieta populara in randul celor preocupati de cresterea masei musculare (a "body-builder-ilor"), cand devine un alt tip de dieta hiperproteica".
Cronodieta a aparut ca un regim care previne tulburarile digestive (datorita respectarii timpului de digestie a diferitilor macronutrienti). Dieta inlatura tulburarile de somn si imbunatateste starea de spirit, fiind in stransa legatura cu hormonul de somn (melatonina) si cu hormonul fericirii (seratonina) stimulati, se pare, de consumul de alimente bogate in triptofan la masa de seara.
Cronodieta: cat si cand?
Nu este o dieta restrictiva, trebuie doar respectata regula de baza: mai multe calorii in prima parte a zilei pentru a-i da organismului energia de care are nevoie. Sunt interzise asocierile carbohidratilor cu proteinele sau cu consumul de bauturi alcoolice la aceiasi masa. De asemenea, este interzis consumul dulciurilor, cu exceptia gustarii de la ora 4, cand se pot accepta un patrat de ciocolata neagra sau 2 fructe uscate.
Micul dejun trebuie luat pana la ora 9.00 si sunt permise grasimile si zaharurile. De aceea pot fi consumate: lapte sau iaurt cu cereale, 100 de grame de branza cu 70 grame de paine graham sau 20 grame de unt si o bautura neindulcita, de preferat un ceai.
Gustare (ora 10.30): un fruct la alegere.
Pranzul (ora 13.00) trebuie sa contina carbohidrati pentru ca in acest moment al zilei organismul are nevoie de ei si ii digera mai bine. Se poate consuma, de exemplu, o ciorba de legume cu orez sau paste sau mancare de orez cu linte. Pranzul contine un singur fel de mancare, aperitivele sau desertul fiind excluse.
Gustarea de la ora 16.00 poate contine un patrat de ciocolata neagra sau doua fructe uscate, intrucat abia in acest moment corpul tau are nevoie de ceva dulce.
Cina trebuie luata pana la ora 18.00 si se bazeaza pe aportul de proteine. Este o masa usoara, deoarece, in acest moment, procesul digestiv nu mai este la fel de intens ca in timpul zilei. Poti consuma carne slaba sau peste, gatite la gratar, fierte sau la abur.
Pro si contra cronodietei
Argumente pro din partea specialistului:
- regimul presupune 3 mese principale si 2 gustari zilnic, la ore fixe, cu mic dejun important;
- se pot consuma alimente din toate grupele (proteine, glucide, lipide);
- concentrarea meselor bogate in prima parte a zilei, cand organismul utilizeaza caloriile, evitand acumularea de grasimi;
- cina saraca din punct de vedere caloric si la distanta de momentul somnului.
Contra:
- nu exista o limitare clara a cantitatilor consumate;
- adesea, persoana care se decide sa urmeze o astfel de dieta trebuie sa isi schimbe obiceiurile alimentare in mod radical. De aceea este foarte important ca regimul sa fie tinut sub supravegherea medicului.
Cat este de eficienta?
Potrivit nutritionistului, "poate fi o dieta eficienta in scaderea ponderala, atat timp cat se respecta principiile unei alimentatii sanatoase si echilibrate, cu un usor deficit caloric. Pierderea in greutate se datoreaza insa in mare parte scaderii apetitului ce apare in urma separarii macronutrientilor in cursul unei mese".