Coenzima Q10 - elixirul tineretii

Coenzima Q10 a fost descoperita in 1957 si este o substanta lipo-solubila cu caracteristici de vitamina, prezenta in fiecare celula a organismului, unde indeplineste 2 functii majore: cel de producere de energie si cel de antioxidant puternic.

Studiile clinice arata ca aceasta substanta este foarte eficienta in lupta organismului impotriva radicalilor liberi si protejeaza impotriva efectelor distrugatoare ale razelor UV la nivelul membranei celulare. Fiind un antioxidant puternic, coenzima Q10 este capabila sa reduca dimensiunea tumorilor canceroase, sa minimizeze urmarile atacurilor cerebrale si vasculare, iar aplicata pe piele, penetreaza straturile celulare ale acesteia si o protejeaza de degradarea oxidativa si, deci, de aparitia ridurilor.



Alte beneficii pe care le poate furniza coenzima Q10:
imbunatateste semnificativ functionarea sistemului imunitar;
amelioreaza simptomele in afectiunile cardiace;
stimuleaza metabolismul organismului si favorizeaza slabirea ponderala;
influenteaza pozitiv fertilitatea masculina;
reduce sensibil hipertensiunea arteriala.

Diferenta majora intre coenzima Q10 si alte vitamine este ca prima este sintetizata in corp, in timp ce vitaminele traditionale trebuie obtinute prin aport dietetic. Dupa varsta de 20 de ani, productia de coenzima Q10 la nivelul organismului se reduce, insa cerintele acestuia cresc.


O cantitate redusa de coenzima Q10 (10 -20 mg) poate fi gasita in peste (sardine si ton), carne de vita si organe de animale: inima, ficat, spanac, broccoli, oua, alune. Din pacate, prin gatire si transformare termica, acest antioxidant este inactivat. In cazul persoanelor vegetariene, o sursa sigura de coenzima Q10 pot fi suplimentele care sunt formulate in asa fel incat absorbtia sa fie maxima. Este bine stiut faptul ca pe masura ce organismul inainteaza in varsta, cantitatea de coenzima Q10 din organism scade.

S-a aratat insa ca aceasta substanta poate reduce cu 80% viteza normala de imbatranire a organismului.
Efectele anti-imbatranire ale coenzimei Q10 se manifesta practic prin cresterea nivelului energetic, stimularea imunitara si blocarea actiunii radicalilor liberi care degenereaza celula.

Coenzima Q10 este foarte eficienta si in tratamentele dermatologice. Ridurile apar atunci cand pielea isi pierde elasticitatea, din cauza scaderii nivelului de colagen din piele. Stresul zilnic, metabolismul celular, expunerea la soare, toxinele, fumul de tigara si alti factori de mediu, sunt factori care favorizeaza producerea radicalilor liberi nocivi.

Desi procesul de imbatranire este unul natural si iminent, prezenta unui numar prea mare de radicali liberi poate cauza o serie de reactii biochimice care distrug componentele celulare, proteinele si AND-ul.


Vestea buna este ca putem sa amanam procesul de imbatranire prin adoptarea unei diete bogate in coenzima Q10 si prin suplimentarea acestui antioxidant miraculos.