Exista foarte multe motive pentru care aportul suficient de apa este foarte important, unul dintre acestea fiind chiar scaderea ponderala.
Intr-o prima faza, scaderea ponderala se datoreaza in special pierderii masive de apa, de aceea este obligatorie consumarea unei cantitati adecvate de apa pentru a preveni deshidratarea. Procesul de ardere a caloriilor necesita o rezerva suficienta de apa pentru a se desfasura eficient; deshidratarea incetineste si chiar inhiba procesul de ardere a grasimilor (lipoliza). Deshidratarea determina reducerea volumului de sange si implicit a rezervei de oxigen din muschi, ceea ce se traduce printr-o stare de oboseala accentuata.
In acelasi timp, arderea caloriilor creeza toxine (la fel cum benzina se transforma in gaze de esapament) iar apa joaca un rol vital in procesul de eliminare a acestora din organism. O dieta sanatoasa, de slabire sau de mentinere, trebuie sa includa si o cantitate suficienta de fibre, insa aceste fibre ajuta sistemul digestiv sa functioneze corespunzator numai in prezenta unei cantitati suficiente de apa; in absenta acesteia produc constipatie. Consumul de apa inaintea mesei poate determina instalarea senzatiei de satietate mai repede si astfel se vor consuma cantitati mai mici de alimente.
Probabil toata lumea a aflat din diverse surse ca ar trebui consumate 8 pahare de apa pe zi, ceea ce ar fi echivalent cu 2 litri. Riguros vorbind, necesarul de apa zilnic depinde de inaltime, greutate, temperatura ambianta, stare de sanatate, nivel de activitate si, bineinteles, de dieta (o dieta bazata pe fructe si legume va necesita un aport mai mic de apa).Un prim semn al unei hidratari complete este aspectul urinei, care va fi de un galben deschis si transparenta. In acelasi timp, nu trebuie sa existe teama ca daca se consuma multa apa, aceasta va fi retinuta de organism si va crea senzatie de balonare. Retentia de apa in general este corelata cu excesul de sare din dieta, insa consumul adecvat de apa nu este o cauza a acesteia.
Pericolul consumului excesiv de apa este relativ scazut deoarece un astfel de consum este greu de atins, fiind un real disconfort. Totusi, exista persoane cu comportamente obsesiv-compulsive in acest sens, precum si sportivi care efectueaza eforturi maximale, si de aceea consuma cantitati uriase de apa, care poate dilua nivelul electrolitilor sanguini, ajungandu-se la afectarea functiilor musculare, cerebrale si cardiace.
Trebuie retinut faptul ca bauturile care contin cofeina (ceaiul, cafeaua) si alcoolul nu hidrateaza organismul, ci actioneaza ca diuretice. Si de aceea, atunci cand sunt consumate, se va ingera o cantitate suplimentare de apa pentru compensatie. In momentul in care se instaleaza senzatie de sete, organismul este deja deshidratat, si aceasta senzatie trebuie neaparat prevenita prin hidratare preventiva.
Cu totii auzim tot felul de reclame care te invata care este produsul recomandat pentru a-ti incepe ziua; noi recomandam un pahar cu apa proaspata pentru rehidratare si pentru forma maxima.