O salată nu trebuie să fie imensă ca să confere sațietate. Dacă mănânci salată, nu înseamnă că poți să adaugi orice în farfurie, deoarece de cele mai multe ori ești tentată să exagerezi tocmai cu alimentele cele mai calorice, avertizează celebrul Dr. Oz.
Potrivit specialistului, multe persoane adaugă topping-uri nepotrivite peste salată, astfel că tocmai aceste lucruri pot să saboteze dieta și să transforme salata într-o mâncare cu multe calorii.
Iată 6 topping-uri pe care Dr. Oz îți recomandă să le eviți data viitoare când îți faci salată:
Dressing-urile cremoase
Dacă îl prepari acasă din iaurt, puțin ulei, zeamă de lămâie, sare, piper, atunci acest dressing este unul perfect pentru salată. Însă, de cele mai multe ori se aleg sosurile cumpărate, iar acestea conțin multă sare, calorii și grăsimi, fiind o opțiune total greșită peste o salată.
Fie prepari sosul acasă din iaurt dacă vrei să fi cremos, fie alegi un dressing simplu cu ulei de măsline și oțet balsamic. Crutoanele, lipia prăjită și chipsurile tortilla din porumb
Toată lumea este tentată să adauge aceste topping-uri peste o salată, însă potrivit specialistului este indica să le eviți. Aceste topping-uri nu aduc un plus de savoare, ci mai degrabă adaugă un număr mai mare de calorii. Astfel că dintr-o mâncare sănătoasă, salata se poate transforma în una calorică, din cauza carbohidraților simpli, a excesului de sare și grăsimi rele. O porție mică din aceste topping-uri conține foarte multe calorii, astfel că este bine să lași deoparte aceste topping-uri când mai consumi salată.
Carnea prăjită
Dacă poți să adaugi în salată carne preparată la grătar sau cuptor o poți face, însă evit-o pe cea prăjită pentru că aduce un surplus de calorii.
Prea multă brânză
De foarte multe ori brânzeturile sunt folosite în exces într-o salată. Atunci când consumate cu moderație, folosite ca un condiment pentru salată, brânzeturile sunt o sursă excelentă de proteine și minerale.
De asemenea, cașcavalul sau cheddar conțin un număr mai mare de calorii spre deosebire de parmezan și feta. Optează pentru brânzeturile preferate, însă folosește-le cu măsură!Fructele uscate
Stafidele, caisele, smochinele și merișoarele sunt adesea folosite în salate, însă trebuie să reții că ele au un conținut ridicat de zahăr și vor face ca produsul final să fie unul hipercaloric. Dacă preferi gustul dulceag-acrișor în salatele tale, specialistului îți recomandă să folosești fructele proaspete cum ar fi portocalele, lămâie, merele, perele sau rodia.
Bacon prăjit
Este apetisant, însă va aduce un surplus de calorii. Șunca prăjită vine cu un conținut mare de sare și grăsimi saturate, astfel că data viitoare când mai ești tentată să o adaugi ca topping pentru salată este mai bine să o eviți.
Dacă o preferi în salată pentru textura crocantă, Dr. Oz îți recomandă să optezi mai degrabă pentru migdale, semințe de dovleac sau semințe de floarea-soarelui.