Cei mai mari dusmani ai siluetei

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, medic nutritionist ne dezvaluie care sunt cei mai mari dusmani ai siluetei.

Cand te gandesti sa incepi o cura de slabire este important sa-ti faci un plan de meniu sanatos si echilibrat, alegand in cunostinta de cauza alimentele cu valoare nutritionala ridicata pentru a nu priva organismul de nutrientii necesari. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, medic nutritionist ne dezvaluie care sunt cei mai mari dusmani ai siluetei.

 

Siropul de porumb ocupa locul fruntas


Locul fruntas este ocupat de siropul de porumb, dupa cum precizeaza prof. dr. Mencinicopschi in cartea sa "Noi ce mai mancam ... ca sa slabim". Daca te gandesti ca nu este in meniul tau, te inseli amarnic pentru ca producatorii il adauga in o sumedenie de produse industrial. Astfel, potrivit prof. dr. Mencinicopschi il gasim in bauturile racoritoare, bomboane, siropuri cu arome, produse de cofetarie, dulciuri industriale, snacks-uri dulci, topping-uri, inghetata, produse fine de brutarie-patiserie, biscuiti, creme, dulceturi, compoturi, etc.

De ce este atat de nociv siropul de porumb? Pentru ca el este bogat in fructoza si determina o dezvoltare a masei grase fara ca fenomenul sa aiba legatura cu un exces al caloriilor, ci printr-un mecanism de dereglare a creierului si a comenzilor acestuia. "Atunci cand consumam alimente bogate in glucide de tipul glucozei, zaharozei (paine, cartofi, orez, paste, bomboane, biscuiti, patiserie, cofetarie) pancreasu endocrin elibereaza hormonul insulina in cantitate cu atat mai mare cu cat indexul glicemie si incarcatura glicemica ale produsului sunt mai mari.

Hormonul insulina este cel care transmite creierului semnale de satietate, determinandu-ne, prin scaderea apetitului, sa incetam voluntar consumul de alimente. Spre deosebire de glucoza, fructoza nu declanseaza productia de insulina si intarzie aparitia senzatiei de satietate, ceea ce echivaleaza cu a manca mai mult si a aduce un aport suplimentar de calorii care ingrasa", explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

De aceea trebuie sa acorzi atentie si fructelor pentru ca un exces de fructe proaspete sau uscate poate sa conduca la acelasi efect, din moment ce productia insulinei nu are loc. Si specialistul ne atentioneaza in special cu privire la fresh-urile de fructe care au un continut ridicat de fructoza din cauza inlaturarii fibrelor alimentare.


Sfatul prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: "Evitati alimentele care contin fructoza industriala adaugata, deoarece, pe de o parte, va vor adauga kilograme in plus, si de asemenea, va pot ridica nivelul glicemiei la valori anormale, factor de risc pentru maladiile cardiovasculare si diabet de tip 2".

 

Alimentele light fara zahar


In mod paradoxal, ele pot favoriza ingrasarea. Mare atentie la utilizarea indulcitorilor artificiali. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare nu recomanda folosirea indulcitorilor artificiali aspartam (E 951), acesulfam K (E 950), zaharina, ciclamatii (E 952) si sucraloza (E 955), deoarece "au efecte adverse, determinand chiar aparitia obezitatii, desi nu au calorii". "Gustul lor dulce artificial pacaleste creierul, care asteapta sa apara si caloriile dupa consumul acestor indulcitori.

Caloriile nu vin, deoarece acestia nu contin calorii. In aceasta situatie creierul, prin secretia unor hormoni, modifica metabolismul in asa fel incat se retin cantitati mai mari de calorii din celelalte alimente consumate (si) care contin calorii. Astfel, in timp, din cauza stresului metabolic creat ne vom ingrasa si ne vom imbolnavi", explica specialistul.

 

Alimentele light fara grasimi


Asemenea, alimentelor light fara zahar, si alimentele light fara grasimi pot avea uneori un efect contrar, "antrenand un supraconsum compensatoriu si, deci, ingrasa", avertizeaza prof. dr. Mencinicopschi. De asemenea sa nu uiam ca majoritatea produselor industriale pe care le cumparam contin aditivi alimentari. Acestia nu fac altceva decat sa ne amplifice dependentele alimetare, pe langa faptul ca perturba mecanismele de reglare a foamei.