Succesul scaderii in greutate este asigurat de optimizarea pe termen nedefinit a stilului de viata, prin dieta, exercitiu fizic si terapie comportamentala. Aportul caloric variaza in functie de sex, varsta si activitate fizica si trebuie asigurat prin consumarea tuturor principiilor nutritive in proportii adecvate. Dietele promovate de massmedia (dietele intens hipocalorice, dietele disociate, dietele proteice, etc) determina scadere ponderala fara o baza stiintifica confirmata si promit rezultate rapide cu un minim efort. Aceasta scadere ponderala se datoreaza deficitului energetic si, pe termen lung, poate duce la aparitia deficientelor nutritionale.
Tinta corecta
Se va stabili de la inceput tinta greutatii si perioada in care ea trebuie atinsa, evitandu-se tintele nerealizabile care pot induce pierderea respectului de sine, depresie sau depasirea greutatii anterioare. Pentru a se reduce excesul de tesut adipos se recomanda o scadere ponderala in trepte, cu perioade de scadere in greutate, alternand cu perioade de mentinerea greutatii, perioade in care se respecta aceleasi reguli de baza ale unei alimentatii sanatoase. Se considera ca fiind optima o scadere ponderala de 0,5-1 kg pe saptamana, 3-4 kg pe luna, ceea ce va determina o scadere de 10-15% din greutatea initiala in cursul primului an. Intreruperea unei cure de slabire se va face progresiv, pentru a preveni cresterea in greutate dupa intreruperea curei sau aparitia unor tulburari metabolice.
Dieta, balanta greutatii ideale
Dieta trebuie sa respecte traditia, religia, posibilitatile financiare si obiceiurile alimentare. In alcatuirea unui meniu se va urmari o mare variabilitate a acestuia atat in ceea ce priveste tipul de preparat, cat si modul de prezentare a acestora, pentru a se obtine un apetit cat mai bun, care sa declanseze si sa intretina secretiile digestive necesare unei bune digestii.
Respecta aceste reguli de baza:
- Aportul caloric va fi fractionat in trei mese principale si doua gustari, cu evitarea consumului de alimente intre acestea;
- Micul dejun este obligatoriu;
- Dimensiunea portiilor trebuie redusa;
- Se recomanda respectarea orelor fixe de masa pentru crearea si intretinerea reflexelor stimulatoare ale secretiilor digestive. Cel mai consistent va fi felul doi, felul unu avand rol de declansare a apetitului, fiind reprezentat de aperitive, supe, ciorbe. Iar desertul se mananca la sfarsitul mesei, preferabil fructe, ele asigurand satietatea;
- Este indicat consumul zilnic de cereale, fructe si legume. De asemenea, se recomanda produsele lactate degresate, iar carnea ar trebui sa fie de pasare, vita sau peste. Valoarea energetica a diferitelor alimente trebuie cunoscuta, prin folosirea tabelelor si deprinderea de a studia etichetele de pe produsele comercializate;
- Se evita produsele cu densitate calorica mare, bogate in glucide si lipide, precum produsele zaharoase, carnea si derivatele din carne grasa, grasimile animale, uleiurile vegetale hidrogenate, produsele lactate integrale etc;
- Aportul de sare trebuie redus la maxim 6 g pe zi, iar cel hidric la cel putin 2 litri pe zi;
- Se evita consumul de alcool, deoarece pe langa faptul ca este calorigen, acesta dezinhiba si stimuleaza apetitul;
- Renuntarea la fumat este un alt obiectiv al optimizarii stilului de viata;
- Se recomanda practicarea zilnica a unei activitati fizice, cea mai la indemana fiind mersul pe jos in ritm alert;
- Se evita orice alta activitate in timpul mesei;
- Cumparaturile se fac de pe liste si nu in conditii de foame;
- Tine un jurnal cu evaluarea caloriilor ingerate, tipul si durata exercitiului fizic efectuat, precum si problemele intampinate.