Subiectul alimentatiei corespunzatoare persoanelor care practica un anumit tip de sport este unul de mare importanta si in acelasi timp ridica si numeroase semne de intrebare. Este bine stiut faptul ca nutritia influenteaza aproape fiecare proces al organismului, in special pe cele care sunt implicare in producerea energiei si in recuperarea post efort.
Pentru a se putea intelege corect felul in care trebuie sa ne hranim atunci cand facem sport, este necesar sa se stie care sunt clasele principale de nutrienti (carbohidrati sau glucide, proteine si grasimi), care este rolul apei, al vitaminelor si al mineralelor in organism. Asadar dieta in efort este importanta nu numai pentru mentinerea sanatatii ci si pentru acoperirea nevoilor suplimentare ale organismului, rezultate in urma unui efort suplimentar.
Mai trebuie inteles faptul ca nu toate ramurile sportive sunt la fel, mai ales in sensul consumului de energie; fiecare tip de efort are nevoie de arderea anumitor nutrienti pentru a se elibera energie.
Foarte pe scurt, efortul aerob presupune cresterea necesarului de oxigen al organismului si necesita implicarea suplimentara a inimii si plamanilor pe parcursul lui. Pentru a se ajunge la metabolismul aerob este necesara o perioada mai mare de timp iar sporturile corespunzatoare acestui tip de efort sunt: alergarea, inotul, ciclismul, dansul, antrenamentele cardio, schi fond, etc.
Exercitiul fizic anaerob are un impact mai mic asupra sistemului cardiovascular, este de scurta durata si din aceasta categorie fac parte: fitness-ul, bodybuilding-ul, stretching-ul, Pilates, ridicarea greutatilor, sarituri, etc.
Odata inteleasa clasificarea eforturilor, se pune intrebarea: care este asadar legatura dintre ceea ce mancam si tipul de sport? Legatura este majora si ea are implicatii serioase in performanta si calitatea sportului practicat si mai ales in felul in care organismul se recupereaza dupa efort. In timpul efortului organismul creeaza energie prin descompunerea diferitelor componente alimentare: glucide, lipide sau proteine.
Biochimistii au stabilit o corelatie clara intre tipurile de efort fizic si tipul metabolic asociat:
in efortul anaerob sursa de energie este constituita de: ATP, creatinfosfat si glucide (daca efortul dureaza mai mult de 3 minute);
in efortul aerob sursa de energie este constituita de glucide si grasimi.
Practic vorbind, este necesar sa se stie care sunt alimentele care pot furniza energia in cele doua tipuri de efort. ATP-ul si creatinfosfatul se formeaza in organism si sunt disponibile pentru furnizarea energiei in efortul anaerob (fitness-ul, bodybuilding-ul, stretching-ul, Pilates, ridicarea greutatilor, sarituri) daca alimentatia individului contine cantitati corespunzatoare de proteine si respectiv aminoacizi.
Glucidele si lipidele sunt promotorii furnizarii energiei in eforturile aerobe (alergarea, inotul, ciclismul, dansul, antrenamentele cardio, schi fond, etc) si deci acesti nutrienti trebuie sa se regaseasca in dieta celor care practica acest tip de efort.
Proteinele trebuie consumate in cantitati adecvate (1,8