Beneficiile cartofului asupra sanatatii

Descopera beneficiile si cele mai sanatoase moduri de preparare, precum si un plan de meniu complet plus retete utile.
Satietate si energie

Amidonul continut in cartofi este un carbohidrat complex a carui digerare elibereaza lent glucide (19 glucide la 100 g) care nu vor duce la o crestere abrupta a glicemiei. Cartoful este o sursa de energie si favorizeaza prelungirea senzatiei de satietate.

Un cartof cu coaja contine 12% din necesarul zilnic recomandat de fibre, care au proprietatea de a favoriza tranzitul intestinal.

Cartoful nu ingrasa! El contine doar 85 kcal/100 g, adica de doua ori mai putine calorii decat alti carbohidrati (painea, pateurile, orezul).


Abunda in vitamine si minerale

Vitamina B. In special B1, care joaca un rol important in transmisia nervoasa si participa la transformarea glucidelor in energie. Pe langa vitamina B1, cartoful contine si vitaminele B2, B3 si B6.

Vitamina C.
Este o vitamina esentiala pentru organism, mai ales iarna cand starea de oboseala este mai intens resimtita.

Fier. Cartoful aduce 0,80 mg/100 g din acest mineral extrem de benefic pentru persoanele anemice.

Potasiu. Un singur cartof poate oferi 21% din necesarul zilnic de potasiu al organismului. Datorita continutului de potasiu, cartoful are proprietati diuretice.

Magneziu. Un mineral care actioneaza eficient impotriva stresului si a oboselii.


Alunga monotonia alimentara

De ce sa mananci aceeasi mancare in fiecare zi? De ce sa nu alungi pe cat posibil monotonia alimentara, apeland la ingrediente care iti dai libertatea de a le prepara in diverse modalitati. Ei bine, de cartofi nu ai cum sa te plictisesti, dupa ce vei cunoaste si diversitatea de mancaruri care pot fi preparate cu ajutorul lor.
Cele mai frecvent, acest aliment este folosit in supe (in 47% din cazuri), fierti la abur sau in apa (39%), sote si rumeniti la cuptor (27%), prajiti (23%), piure (21%) si gratinati (12%).


Cele mai indicate moduri de preparare ale cartofilor

Te pot ajuta sa slabesti, insa cu o conditie: sa stii cum anume trebuie preparati pentru a se transforma intr-un aliat de incredere. Aportul lor caloric poate varia semnificativ in functie de cum ii gatesti.

Consuma fara restrictii!
Cel mai sanatos este sa-i fierbi in coaja la abur sau in apa, timp de 20-25 de minute. Astfel, nutrientii si valoarea energetica (85 kcal/100 g) se vor pastra intacte. Consuma-i natur sau in diverse combinatii de salate cu un sos potrivit si vor fi un adevarat deliciu. De asemenea, taiati cubulete in supe si asociati cu proteine (sunca, ou) vor da consistenta mancarii.

Nu abuza!
Preparati la cuptor sau pe gratar, indicele glicemic al cartofilor creste, fapt care favorizeaza absorbtia rapida a glucidelor si transformarea acestora in grasimi.
Acelasi impact il au si carofii piure. Insa, daca excluzi din start smantana/untul si adaugi doar lapte, ii poti consuma din cand in cand.

Valoarea calorica a cartofilor rumeniti la cuptor este mai mare (130 kcal/100 g), prin urmare limiteaza pe cat posibil sa-i consumi sub aceasta forma.

De evitat cand vrei sa slabesti!
Chipsurile si cartofii prajiti sunt o catastrofa, cand iti doresti sa slabesti. Pe langa faptul ca accelereaza absorbtia glucidelor si depozitarea grasimilor, mai este si uleiul care multiplica numarul caloriilor.

Retine ca: 100 g de cartofi prajiti contin 274 kcal, iar 100 g de chipsuri au 550 kcal!

                                                                                      Pasul 2: plan de meniu si retete