In concluzie, pranzul copilului trebuie sa contina carne cu proteina de buna calitate, preparata adecvat varstei, dar si elementele care sa sustina nevoile energetice ale copilului - zaharuri si grasimi. "Cred ca o pulpa de pui la cuptor alaturi de o portie de fasole verde si cateva linguri de smanatana sunt pranzul ideal. Plus o bucata de ciocolata pentru necesarul de zaharuri si un plus de energie. Sau o bucata de muschi de vaca, cu legume usor calite si o budinca de orez cu dulceata sunt solutia perfecta pentru un pranz al scolarului mic", spune Jean-Marie Bourre. Acesta pledeaza pentru o alimentatie echilibrata si pe o educatie alimentara care sa inceapa din momentul in care "bebe inca suge de la sanul mamei lui". "Nu are justificare excesul de grasimi, de dulce si de fainoase rafinate: biscuiti, paine. Cereale integrale, orez, malai in forma cea mai apropiata de starea lor naturala sunt hrana cea mai buna" scrie Jean-Marie Bourre in cartea sa.
Grasimi sanatoase pentru un creier activ
Creierul contine 60 la suta grasime, iar o treime din aceasta provine din alimentatie. Celebra Omega 3 este secretul creierului viu, activ, care oboseste greu si care este capabil de eforturi de concentrare sustinute. Schema ideala, asa cum a conceput-o Jean-Marie Bourre, este compusa din uleiuri vegetale cat mai putin prelucrate tremic, ulei de masline si de porumb in detrimentul celui de floarea soarelui, mai ales ca urmare a continutului mai ridicat de Omega 3 din primele doua. "Peste gras de doua ori pe saptamana si uleiuri vegetate in fiecare zi in detrimentul celor de origine animala sau a celor continute in lactate grase, branzeturi si unt. Lactatele concentrate - unt si branza - trebuie sa aiba o concentratie de grasimi de maximum 60 la suta in cazul untului si 20 la suta la branzeturi pentru a fi alimente bune", spune Jean-Marie Bourre. "Este de dorit ca un copil scolar sa consume peste de doua ori pe saptamana, iar cantitatea de unt sa nu depaseasca 50 de grame pe zi" spune Jean-Marie Bourre.
Creierul iubeste dulciurile de calitate
Pentru functionarea normala, creierul are nevoie de zaharuri. Sunt principala sursa de energie. Pentru a functiona normal, celulele cerebrale au nevoie de un aport constat de glucide. "Asta nu inseamna insa ciocolata si zahar. Inseamna cereale integrale, legume uscate, fructe, care aduc un aport de zaharuri de buna calitate" spune Jean-Marie Bourre.
Dulciurile concentrate au un efect contrar. Aduc un aport rapid de energie, dar cresc concentratia de insulina din sange si scad glicemia ceea ce induce senzatia de foame, asa ca efectele pe termen lung sunt un metabolism lent, obosit si tendinta spre obezitate. "Micul dejun este masa dulce. Cereale, miere, si zaharuri sanatoase, rezultate din fructe si lactate. In nici un caz dulciuri rafinate, in nici un caz paine alba si unt. Poate paine neagra din faina integrala, putin unt si miere!" comenteaza Jean-Marie Bourre.
Acesta atrage atentia asupra consumului de zaharuri dupa ora 18.00 care pot aduce tulburari de somn, prin faptul ca energia pe care o degaja nu lasa creierul sa mearga la culcare.
Vitamine si minerale pentru protectie
"Stie toata lumea ca vitaminele sunt indispensabile, dar prea putina lume stie cat de delicate sunt aceste combinatii chimice si cat de repede se degradeaza la contactul cu mediul. Un mar ras are cu 25 la suta mai putine vitamine decat unul pe care il speli si il mananci direct, fara sa-l tai. Un dovlecel fiert are cu 75 la suta mai putine calitati decat unul facut salata. Spanacul fiert pierde pana la 80 la suta din vitamine. Sucul de portocale isi injumatateste calitatile la o ora dupa ce a fost stors", spune Jean-Marie Bourre.
Acesta puncteaza in cartea sa pe vitaminele "grase", din grupul B, indispensabile unei bune dezvoltari si functionari a creierului. "Nu neglijati sucul de portocale de dimineata si grasimile sanatoase de la pranz" spune Jean-Marie Bourre. In ceea ce priveste mineralele, fierul, calciul, zincul si magneziul sunt principalele. "Verdeturile, legumele crude sunt indispensabile, iar regula celor cinci fructe si legume pe zi trebuie sa fie aplicata fiecarui scolar" sustine Jean-Marie Bourre in pledoaria sa.
Meniul campionilor
Pentru ca toata pledoaria sa aiba valoare, iata doua meniuri ideale, pentru inspiratia mamelor si bunicilor.
Dimineata: un ou tare, cereale si lapte sau iaurt, suc de fructe sau cereale, fructe uscate, migdale, nuci si lapte si suc de fructe.
Pranz: salata de cruditati, somon si cartofi natur, budinca cu fructe, fructe proaspete sau supa de carne, legume fierte in abur si muschi de vita sau carne de pui la cuptor si fructe proaspete.
Cina: iaurt, salata si carne (peste sau pui) sau lactate (branza cu smantana si mamaliga), salata de legume si compot.
Articol de Otilia Ignat
Comentarii (2)
deja mi s-a facut foame...eu vreau sa ma ingras...am 1'80 si 55 kg...arat binisor..dar mai trebuie kateva kilograme in plus ...putine...deci ...ma poate ajuta cnva? eu de obicei nu mananc la micul dejun ptr k nu am tmp...la pranz nmik ptr k snt la scoala...si...la cina mereu cartofi prajiti si ceva carne...sau un sandwich ...sau kiar nmik...
!imi place foarte mult,am sa incerc .
Posteaza comentariu