A venit oare momentul să renunți la gustări? În general se recomandă să iei o gustare la mijlocul dimineții și una după-amiaza. Dar oare acest sfat este corect sau ar trebui să elimini orice gustare în afara meselor principale dacă vrei să-ți remodelezi silueta?
În multitudinea de diete utilizate întânim adesea varianta de 5-6 mese de-a lungul zilei, baza acestui principiu fiind ideea că metabolismul are nevoie de calorii la anumite intervale pentru a se menține ritmul arderilor. În 2017, americanii și-au rezervat între 30 și 45 de minute pentru gustările dintre mese, iar la nivel anual aproximativ două treimi dintre adulți iau o gustare de două sau chiar trei ori pe zi.
Caloriile suplimentare rezultate în urma acestor gustări nu sunt de neglijat, ele totalizând 24% din consumul zilnic. Dar sunt gustările secretul topirii kilogramelor în exces sau doar întârzie atingerea greutății dorite?
„Gustările alese cu atenție pot contribui la menținerea greutății ideale.
Dar dacă sunt prea multe sau apar pe fond emoțional gustările îți pot periclita planul de remodelare a siluetei”, explică dr. Jaclyn London, specialist în fitness și nutriție. „Nu există nicio garanție că acele calorii în plus nu se vor depune exact în zonele de unde vrei să scapi de depozitele de grăsimi, însă dacă totalul de calorii este moderat, iar dieta este corelată cu un program riguros de exerciții fizice, gustările pot face parte din drumul tău spre silueta dorită”.
Iată câteva mituri legate de gustările dintre mese și răspunsurile care te vor ajuta să procedezi corect dacă alegi să le incluzi în dieta ta:
Mit: Gustările corespund cu momentele în care organismul are nevoie de hrană
Realitatea: „Dacă o persoană își dorește să mănânce de cinci sau șapte ori pe zi, va simți că îi este foame de exact atâtea ori.
Este vorba despre o foame pe fond emoțional, nu o necesitate fiziologică.”, explică dr. Heroux, specialist nutriționist. Pentru a-ți da seama dacă într-adevăr ți-e foame așteaptă 15 minute. Între timp gândește-te dacă ești plictisită, supărată sau te deranjează ceva și vrei să uiți de asta cu o gustare suplimentară. Pe moment te poate face să te simți mai bine, dar dacă nu vei putea să menții totalul de calorii pot apărea sentimente negative. Ca măsură de prevenire a gustărilor care nu sunt necesare cu adevărat bea un pahar de apă, respiră adânc și încearcă să nu te gândești doar la mâncare. Dacă după 15 minute încă îți este foame ia o gustare sățioasă, de 200-300 de calorii.
Mit: Dacă iei gustări, sigur vei slăbi mai repede
Realitatea: Potrivit studiilor de specialitate femeile care iau o gustare între micul dejun și masa de prânz slăbesc mult mai lent decât cele care decid să evite excesul de calorii.
„Gustările pot deveni un obicei independent de senzația de foame. Le poți asocia cu o stare de bine și confort, dar nu ai cu adevărat nevoie de ele pentru a slăbi. Din contră, îți pot da eforturile peste cap. Este foarte ușor să consumi câteva sute de calorii în plus fără să îți dai seama și fără ca măcar să îți fie foame, ci pentru că ieri la aceeași oră ai luat o gustare și ți se pare că azi trebuie să îți respecți obiceiul”, spune dr. London.
Mit: Gustările te ajută să mănânci mai puțin la mesele principale
Realitatea: În urma studiilor realizate s-a constatat că majoritatea persoanelor care iau gustări nu mânâncă mai puțin la mesele principale. „Depășirea totalului de calorii depinde și de ce tip de gustare alegi. Dacă ai mâncat covrigei din făină albă sau chips-uri va fi foarte tentant să ai și o cină copioasă.
Însă, dacă alegi biscuiți din făină integrală sau o lingură de unt de arahide îți va fi mai ușor să renunți la desertul de după cină”, explică dr. London. În concluzie, dacă vrei să iei gustări în continuare trebuie să te asiguri că au proteine și fibre pentru a ține apetitul sub control.