Dacă vrei să slăbeşti primul lucru pe care trebuie să-l iei în considerare este controlul porţiilor pe care le mănânci. Nutriţioniştii recomandă să te ridici de la masă când încă îţi este foame. Află şi alte trucuri care te ajută să slăbeşti!
1. Nu depozita dulciuri în casă
Ţine un carneţel în bucătărie pe care să treci pe rând alimentele de care ai nevoie. Atunci când mergi la cumpărături, limitează-te doar la listă şi nu te rătăci la raionul cu dulciuri. Nu ai nevoie de dulciuri depozitate în bucătărie pentru că vei fi tentată să le şi mănânci.
2. "Depozite" de legume şi fructe
Asta da, ai nevoie, dar încearcă să iei pentru o săptămână ca să scuteşti drumurile la magazin. Organizează-ţi în minte câteva mese pe care le vei lua pe parcursul săptămânii şi ia toate ingredientele necesare.
Cât mai multe legume ca să prepari salate delicioase şi pline de nutrienţi şi fructe, însă nu exagera cu ele. Câte un fruct pe zi este suficient, aşa că le poţi diversifica fără să cumperi cantităţi mari şi să dai o groază de bani pe ele.
3. Alo, unde pleci? Şi micul dejun?
Nici să nu te gândeşti să ieşi afară din casă fără să fi mâncat de dimineaţă. Nu merge scuza: "M-am trezit târziu/ Nu-mi este foame dimineaţa", trebuie să te mobilizezi şi să îţi construieşti în fiecare dimineaţă un mic dejun dacă vrei să slăbeşti sau să-ţi menţii greutatea corporală. Aşa că trezirea mai devreme, fă-ţi un obicei din a lua micul dejun şi îţi va intra în reflex această îndeletnicire sănătoasă.
4. Nu uita de gustări
Nu trebuie să fie ceva special, dar nici nu trebuie să te gândeşti că vei mânca o eugenie sau niste covrigei. Nicidecum! Poţi să alegi un fruct ca gustare între micul dejun şi pranz şi un pumn mic de migdale/nuci crude pentru gustarea înainte de masa de seară.
Trebuie să înţelegi că gustările te ajută să mănânci mai puţin la mesele principale, deoarece nu vei simţi o senzaţie acută de foame.
5. Apa cea de toate zilele
Dar nu înainte de masă, în timpul mesei şi nici imediat după ce ai mâncat pentru că vei perturba procesul de digestie şi apoi te vei plânge de balonare. Este esenţial să bei apă plată, ceaiuri din plante medicinale neîndulcite pe parcursul zilei pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din organism.
6. Programează-ţi mesele
De exemplu: micul dejun - 7.30; gustare - 11.30; prânzul - 13.30; gustare 16.00 şi cina - 19.00. Sau, în funcţie de programul tău, dar nu sări peste ele.
7. Pune în farfurie doar o porţie
Nu umple farfuria gândindu-te că vei mânca doar puţin pentru că ştii bine că nu-ţi iese. Aşa că mai bine limitează-te la o porţie şi nu te mai atinge de cratiţa cu mâncare după ce ai terminat.
Deşi e greu de imaginat că ai putea să te ridici de la masă când încă îţi mai este foame să ştii că se poate şi este chiar indicat.
8. Planifică meniul
Sună a fi o adevărată corvoadă, însă odată ce te obişnuieşti cu acest lucru nu-l vei mai percepe negativ. Nu iţi ia mai mult de 10 minute ca să treci pe foaie meniul pentru ziua de mâine. Aşa vei evita mâncatul pe apucate şi la voia întâmplării şi te vei asigura că mănânci sănătos.