Dintre acestea, toamna se remarcă prin abundenţa de fructe şi legume cu beneficii uluitoare pentru organism, aşa că deja trebuie să te gândeşti la o binemeritată cură cu aceste alimente preţioase.
1. Perele
Toată lumea laudă merele şi susţin că sunt sănătate curată, însă prea puţini vorbesc despre beneficiile perelor. Perele de toamnă sunt excelente pentru sănătatea ta, întrucât conţin vitamine din complexul B, vitamina C, cupru, calciu, potasiu şi fosfor, printre altele. Este adevărat că au un conţinut ridicat de zahăr, însă este vorba despre un zahăr care se absoarbe lent în sânge şi nu-ţi creşte glicemia.
Perele au un efect antioxidant, contribuie la eliminarea toxinelor din organism, combat retenţia apei, protejează inima de boli cardiovasculare şi acţionează ca un tonic asupra sistemului nervos.
2. Strugurii negri
Strugurii negri conţin o cantitate impresionantă de substanţe antioxidante, care îţi protejează organismul de radicalii liberi, amână îmbătrânirea şi pervin îmbolnavirea celulelor. Resveratrolul este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi din lume şi se regăseşte din plin în strugurii negri. În plus, au un efect detoxifiant şi remineralizant.
3. Gutuile
Gutuile sunt vedetele toamnei. Ele au beneficii pentru sistemul digestiv, îţi întăresc imunitatea, sunt tonice şi antiinflamatorii. Le poţi consuma proaspete, dar trebuie să ştii că îşi păstrează proprietăţile şi atunci când sunt preparate termic.
4.Dovleacul
Cum am putea vorbi despre cele mai bune fructe şi legume de toamnă, fără să amintim de senzaţionalul dovleac.
5. Conopida
O găseşti aproape tot anul prin magazine, însă toamna este momentul ei. Vorbim despre conopidă, o legumă plină de vitamina C, K şi fibre. Consumată cu regularitate toamna, ea reduce riscul de cancer, protejează sistemul digestiv, reduce riscul de afecţiuni cardiace, are proprietăţi antiinflamatorii şi îţi detoxifică organismul.
6. Sfecla roşie
Sfecla roşie combate anemia, graţie cantităţii generoase de fier. De asemenea, îţi protejează inima, stimulează activitatea creierului, curăţă ficatul de toxine, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal şi combate depresia.
7. Cartofii
Cartofii sunt legume de toamnă cu beneficii multe şi nebănuite pentru organism. Blamaţi adesea pentru faptul că favorizează îngrăşarea, cartofii se dovedesc a fi aliaţi ai organismului, atunci când sunt consumaţi într-un mod sănătos, adică la cuptor sau fierţi. Cartofii au o acţiune depurativă, graţie vitaminelor A şi C, îmbunătăţesc funcţiile cognitive, conţin carbohidraţi complecşi care combat foamea şi prelungesc senzaţia de saţietate şi au un efect tonic asupra organismului.