7 beneficii surprinzătoare ale dietei ketogenice

Deși se vorbește destul de des despre riscurile dietei ketogenice, acest plan de alimentație are și avantaje. Află cum te poate ajuta să te simți mai bine, în timp ce elimini kilogramele în plus.
Primul lucru care este remarcat de cei care țin acest regim este rapiditatea cu care dispar kilogramele acumulate, dar există și alte beneficii ale regimului cu puțini carbohidrați și o proporție ridicată de grăsimi.

 
Iată care sunt avantajele neașteptate ale dietei ketogenice:

 
1. Mai multă energie

La începutul dietei ketogenice multe persoane trec prin fenomenul numit gripă ketogenică, o perioadă scurtă de timp în care poți avea dureri de cap, stare de greață, confuzie sau oboseală. Aceste simptome sunt semnele că organismul se adaptează la schimbarea carbohidraților cu grăsimile drept combustibil pentru a produce energie. Această modificare te poate face să te simți obosit timp de 2-3 zile, dar după ce organismul se adaptează noului tip de alimentație vei constata că ai mult mai multă energie decât înainte. 
„Vei putea face mai multe lucruri înainte să te simți obosit deoarece rezistența fizică va crește când organismul utilizează grăsimile drept sursă de energie.
Poți folosi  acest atu pentru a realiza antrenamente mai intense și a-ți recontura silueta în mod eficient ori pentru a finaliza proiectele pe care le aveai în așteptare la serviciu”
, explică dr. Carrie Burrows, nutriționist și instructor fitness.

 
2. Anxietatea și depresia se reduc

Deși aceste descoperiri sunt deocamdată preliminare, în cadrul studiilor realizate s-a observat că dieta ketogenică are un efect de protecție asupra creierului. Dacă se mizează pe grăsimi sănătoase, concomitent cu reducerea consumului de zahăr, anxietatea și depresia ar putea fi prevenite în mod eficient. Se pare că efectul este cu atât mai puternic dacă femeile urmează această dietă în timpul sarcinii pentru că bebelușii vor beneficia de protecție pe termen lung.

 
3. Risc redus de diabet de tip 2

Dieta ketogenică restrânge carbohidrații la mai puțin de 20g pe zi. În cazul persoanelor diagnosticate cu diabet, această restricție este foarte utilă pentru a ameliora starea de sănătate.
În cadrul studiilor realizate s-a constatat că urmarea dietei ketogenice timp de un an de către pacienții cu diabet de tip 2 induce ketoza, iar menținerea organismului în această stare menține glicemia sub control. „Pacienții nu au mai avut fluctuații ale glicemiei și au slăbit cu aproximativ 15kg. Dieta ketogenică este studiată ca remediu potențial pentru vindecarea diabetului de tip 2”, potrivit dr. Steve Phinney, autorul studiului.

 
4. Ficatul devine mai sănătos

Acumularea grăsimilor la nivelul ficatului crește foarte mult riscul de diabet de tip 2, iar în unele cazuri pot apărea inclusiv leziuni ale ficatului. Dacă ți s-a spus că ai acest risc pentru ficat ai putea încerca dieta ketogenică, care se bazează pe consumarea grăsimilor în locul carbohidraților și eliminarea dulciurilor rafinate.

 
5. Inflamațiile sunt neutralizate

Potrivit specialiștilor, dieta ketogenică reduce inflamațiile din organism cu 40%, iar producția de globule albe va crește cu 10% într-un interval de doi ani. În aceste condiții organismul va fi protejat împotriva afecțiunilor cardiovasculare, a diabetului, artritei, bolilor autoimune și a acneei, psoriazisului sau rozaceei.

 
6. Insomnia nu va fi decât o amintire neplăcută

„Majoritatea persoanelor care trec la dieta ketogenică declară că dorm mult mai bine decât înainte. Este adevărat că în primele 3-5 zile de adaptare îți va fi mai greu să adormi, dar după aceea vei observa că somnul tău devine mai profund și te trezești foarte rar noaptea.
A doua zi te vei simți mult mai relaxat și odihnit”
, potrivit dr. Pamella Ellgen, nutriționist.

 
7. Ketoza ar putea trata cancerul

Studiile realizate sugerează că dieta ketogenică ar putea încetini ritmul de proliferare a celulelor canceroase. „Celulele maligne au receptori de insulină și se dezvoltă foarte rapid în contextul unui consum ridicat de zahăr. Când se trece la această dietă celulele canceroase nu vor mai avea surse de alimentare, iar progresul bolii se va încetini și chiar se poate intra în remisie”, potrivit dr. Brandon Olin, nutriționist. Ketonele produse ca urmare a acestui tip de alimentație asigură organismului energia necesară fără să alimenteze tumorile.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.