Profită de varietatea de fructe şi legume proaspete pe care le găseşti la piaţă ca să scapi de kilogramele în plus! Te-ai săturat de ele, înseamnă că trebuie să schimbi reţetele! Vezi câteva trucuri ca să nu te plictiseşti niciodată de fructe şi legume!
O dietă care conţine proteine de calitate, atât animale, cât şi vegetale la care se adaugă o diversitate de fructe şi legume proaspete constituie cea mai bună soluţie în cazul în care vrei să ai grijă de sănătatea ta, dar şi să scapi de cele câteva kilograme care te incomodează. Încearcă să profiţi de toate legumele şi fructele pe care le găseşti pe piaţă şi să nu te rezumi doar la salate. Mâncărurile preparate cât mai simplu, dar folosind legume diverse pot să revigoreze meniul tău şi să nu mai spui că te-ai săturat de legume.
Iată câteva trucuri ca să mănânci mai multe crudităţi!
1. Prepară-ţi salata aşa cum îţi place!
Nu trebuie să conţină 10 feluri diferite de legume, ci să le alegi pe cele 3-4 care-ţi sunt pe plac. În plus, poţi să-i adaugi şi alte ingrediente pentru a o face mai săţioaşă. Boabele de fasole, năut, linte, quinoa, bucăţile de carne slabă, brânza sau conservele de peşte pot să facă salata mai consistentă. Astfel, nu mai ai probleme cu foamea pentru o lungă perioadă de timp.
2. Alege leguma săptămânii!
Ca să te asiguri că profiţi la maximum de toate beneficiile legumelor care sunt în sezon ar fi mai simplu să alegi în fiecare săptămână o altă legumă principală. Bineînţeles că în reţetele pe care le vei prepara vei folosi şi alte legume, însă vei folosi o cantitate mai mare din leguma săptămânii. De exemplu dacă alegi conopida, foloseşte-o crudă şi mărunţită pentru omleta de la micul dejun, în ciorbe, supă-cremă, piure, la cuptor, în ghiveci împreună cu alte legume sau fiartă la abur.
3. Alege fructele săptămânii!
Foloseşte fructele pentru gustările dintre mesele principale. Alege 2-3 fructe de sezon în fiecare săptămână pe care să le consumi între mese. În următoarea săptămână alege alte 2-3 feluri de fructe şi tot aşa. Astfel, te vei asigura că ai un meniu diversificat în ceea ce priveşte fructele.
4. Nu te rezuma doar la frunzele de salată verde!
Pe lângă legumele proaspete, asigură-te că incluzi în salatele tale şi în măncărurile gătite diverse verdeţuri. Cu cât au o culoare mai închisă de verde, cu atât mai bine, deoarece sunt mai bogate în clorofilă care stimulează detoxifierea organismului. Poţi să alegi frunzele de pătrunjel, mărar, busuioc, spanac, rucola, ţelină.
5. Prepară-ţi în fiecare dimineaţă un smoothie verde
Începe dimineaţa cu un cocktail de verdeţuri, pline de nutrienţi. Verdeţutile se pot combina cu diverse fructe pentru a obţine o băutură delicioasă şi nutritivă, dar săracă în calorii. Astfel, îi conferi energie organismului şi vei slăbi, fără să-l privezi de substanţele necesare pentru buna lui funcţionare. De exemplu, amestecă o mână de frunze de spanac cu zeama de la o lămâie, o banană, un măr, puţină pudră de ghimbir, o lingură de seminţe de in şi apă plată sau lapte vegetal (soia, migdale, susan, cânepă, orez, ovăz).
6. Include verdeţuri proaspete în supele cremă!
Indiferent de supele cremă pe care le faci, încearcă să adaugi în etapa finală (în blender) diverse verdeţuri în stare crudă. Pune câte o legătură de mărar sau pătrunjel, dar nu evita nici urzicile, ştevia sau leurda. Dacă doreşti o aromă delicată de usturoi, alege leurdă proaspătă. Ca să eviţi făina şi smântâna, care se pun de obicei în supele cremă, este de preferat să foloseşti un avocado foarte bine copt sau un pumn de nuci caju hidratate.