Când urmezi o dietă ai nevoie de voință și răbdare, dar dacă principiile pe care se bazează nu sunt cele corecte? Nutriționiștii au grupat cele mai ciudate mituri și îți explică de ce aceste idei nu au cum să funcționeze.
Iată de ce mituri legate de dietă ar trebui să te ferești:
1. Ia foarte multe suplimente pentru a arde grăsimile
Poate că ai nevoie de anumite vitamine și minerale dacă meniul tău este deficitar, dar nu înseamnă că te vor ajuta neapărat să slăbești. „Odată o pacientă mi-a spus că a citit pe internet că dacă ia o cantitate foarte ridicată de vitamina E va slăbi. Nu este deloc adevărat, iar supradozele de nutrienți de care organismul nu are nevoie îți pot pune sănătatea în pericol și pot interacționa negativ cu restul medicamentelor pe care le iei”, explică dr.
Shannon Giese, nutriționist din Kansas.
2. Cu cât consumi mai puține calorii cu atât mai bine
De fapt, cu cât consumi mai puține calorii la o masă, cu atât crește riscul să faci un exces următoarea dată când guști ceva. „Mulți pacienți cred că trebuie să urmeze diete cu un număr extrem de redus de calorii, dar ajung la mine complet lipsiți de energie. Majoritatea îmi spun că nu pot nici măcar să urce scările și este normal pentru că lipsa energiei provenite din alimentație creează o stare de epuizare. Greutatea pierdută atunci când ții post sau restricționezi foarte mult caloriile nu este numai țesut adipos, ci se pierde și din masa musculară, iar la final ai putea să pierzi tonusul pe care ți-l dorești. Dacă mănânci prea mult mai târziu, kilogramele pe care le vei adăuga vor fi exclusiv țesut adipos, așa că nu este deloc avantajos”, potrivit dr.
Samantha Heller, nutriționist de la Centrul Medical Langone.
3. O lingură de ulei de cocos pe zi accelerează slăbirea
Mai bine păstrează-l pentru gătit sau pentru ritualul de frumusețe. „Am avut cazuri de pacienți care consumau multe linguri de ulei de cocos, în ideea că vor slăbi mai ușor. Nu există studii care să sprijine această ipoteză și în cele din urmă este o grăsime saturată, asemănătoare ca efecte cu untura”, spune dr. Heller. O lingură de ulei de cocos are 12g de grăsimi saturate, iar Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii recomandă maximum 13g de grăsimi saturate pe zi pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.
Este adevărat că uleiul de cocos conține antioxidanți și poate preveni îmbolnăvirile, dar specialiștii consideră că fructele, legumele și cerealele integrale sunt surse mai utile de nutrienți, care nu-ți periclitează sănătatea.
4. Ai nevoie de o cură de detoxifiere pentru a slăbi
„Organismul elimină toxinele 24 de ore pe zi. Nu ai nevoie de ceaiuri, combinații de ierburi aromatice sau sucuri pentru a-l curăța.
Mai bine alege cu atenție alimente sănătoase la fiecare masă, în loc să alternezi între excese și perioade de detoxifiere”, recomandă dr. Heller.
5. Mănâncă un anumit aliment în fiecare zi
Cel mai des este vorba despre ciorba de varză. „Orice dietă care pune accentul exclusiv pe un anumit preparat cum ar fi ciorba de varză sau grepfrutul va crea o carență de vitamine și minerale. Elimini multe alte alimente care ți-ar putea furniza nutrienții de care ai nevoie. În plus, va fi foarte plictisitor să mănânci mereu același lucru și după ceva timp vei renunța pentru că nu poți avea succes dacă nu îți place ce mănânci”, potrivit dr. Giese.
6. Alege mereu un mic dejun consistent
Poate că micul dejun îți oferă energie până la ora prânzului, dar să știi că este posibil și să exagerezi. „De obicei când se recomandă un mic dejun copios va crește foarte mult cantitatea de carbohidrați.
Nu este indicat să mănânci foarte mult la niciuna dintre mesele principale. Mai bine alege un mic dejun cu multe proteine, de exemplu un iaurt grecesc cu o omletă”, spune dr. Giese.