Multele ore de stat pe scaun pot avea efecte negative asupra corpului. Dar, pe lângă asta, mai sunt și alte motive pentru care persoanele care au un job de birou sunt predispuse la îngrășare.
De ce te îngrași la birou?
Mănânci pentru companie, chiar și atunci când ești sătul
Ziua de naștere a unui coleg, prăjituri de casă sau prăjitura unicat a bunicii, toate sunt motive pentru care te îngrași la locul de muncă. S-ar putea să nu observi cum feliile acelea mici de pe farfurie se transformă în centrimetri în plus pe talie.
Ce poți să faci:
Când ți se pune ceva delicios în față, vei fi tentat să mănânci mai des. Poți folosi cutii sau borcane pentru a ascunde toate ispitele. Sau, pur și simplu, învață să spui „nu” politicos atunci când colegii îți oferă o gustare.
Nu ești atent la ceea ce mănânci
Îți planifici un program de mese pentru întreaga zi încă de dimineața: un prânz sănătos face parte din planul tău. Când vine ora prânzului, îți dai seama că îți e prea foame, că ziua a fost lungă și grea și nu poți refuza ideea de a comanda o pizza. Dar, promiți că de mâine vei reveni la rutina unei alimentații sănătoase. Îți sună cunoscut?
Ce poți să faci:
Fă o listă cu tot ce trebuie să mănânci timp de o săptămână. Această metodă te va ajuta să rămâi strategic și să nu întrerupi planul alimentar. De asemenea, poți să iei la birou gustări sănătoase pentru a evita supraalimentarea.
Lumina și temperatura îți afectează pofta de mâncare
Cercetătorii au descoperit că încăperile slab luminate stimulează pofta de mâncare. Luminozitatea camerei afectează dorința de a mânca mai mult când este întuneric și mai puțin atunci când lumina e puternică. Aceeași regulă se aplică și temperaturii camerei.
Ce poți să faci?
Ieși în pauză la o plimbare rapidă în aer liber într-o zi însorită, acest lucru poate face minuni pentru corp și spirit. De asemenea, în caz că e răcoare în birou, adu-ți puloverul tău preferat. Iar împreună cu colegii, puteți ajunge la o soluție optimă cu privire la lumina și temperatura din încăperea pe care o împărțiți.
Muncești peste program
Orele suplimentare ar putea avea, de asemenea, un impact asupra greutății. Lipsa timpului liber înseamnă că ai putea renunța la mișcare. De asemenea, lipsa somnului dezechilibrează hormonii care îți reglează pofta de mâncare, provocându-ți foame.
Ce poți să faci?
Fă mișcare! Când nu ai timp să faci sport, încearcă să folosești scările mai des și să mergi mai mult pe jos în loc să iei autobuzul. Și, nu uita să dormi bine! Activitatea fizică te poate ajuta din nou și în acest caz.
Stresul și termenele limită pun presiune pe tine
Un nivel constant de stres la locul de muncă poate fi o cauză majoră a creșterii în greutate. Stresul crește nivelul cortizolului hormonal, declanșând pofte de alimente grase și dulci.
Ce poți să faci?
Activitatea fizică și durata optimă de somn te-ar putea ajuta. Trebuie să realizezi că mâncarea nu este un prieten care îți poate rezolva problemele. Există multe metode de a reduce nivelul de cres din creierul și corpul tău. De exemplu, încearcă exerciții de respirație și relaxare.