Știai că organismul tău intra într-o perioadă de hibernare iarna, adică o perioadă în care adună cu migală depozite adipoase pentru mai târziu? Aceasta nu ar fi o problemă atât de mare, dacă metabolismul ar funcționa la un nivel optim, însă până și el intră într-o fază "slow motion" și arde foarte lent țesutul adipos.
Se pare că unul dintre motivele pentru care se întâmplă acest lucru vine tocmai de la strămoșii noștri, care în timpul iernii încercau să mănânce alimente grase și să evite activitatea fizică, pentru ca organismul să nu piardă caldură.
Și trebuie să recunoști că iarna, parcă mai mult ca niciodată, ai o atracție incredibilă față de mâncărurile care abundă în grăsimi saturate. Încearcă să nu te lași dusă de val, deoarece la primăvară vei avea mult de muncit pentru a da jos tot ce ai acumulat prin satisfacerea poftelor culinare.
Din fericire, ai la dispoziție o mulțime de soluții prin care să slăbești iarna, pentru a arăta perfect la primăvară.
1. Fii cât mai activă
Înfofolește-te bine și fă mișcare chiar și iarna. Sportul și ușoara senzație de frig te ajută să slăbești mai repede iarna. Dacă în primul caz este clar de ce, în cel de-al doilea lucrurile au necesitat studii științifice îndelungate. Aproape jumătate din aportul caloric zilnic este ars de organism pentru menținerea unei temperaturi corporale optime, de 37 de grade Celsius. Cu cât temperatura corpului este mai redusă, cu atât organismul va fi obligat să ardă mai multe calorii pentru a o reechilibra. Prin urmare, nu mai fugi de frigul iernii. Profita de prezența lui pentru a slăbi!
Ai o mulțime de activități de iarnă care te ajută să arzi caloriile. De exemplu, în 30 de minute de patinaj arzi în jur de 250 de calorii, în timp ce în același interval de schiat arzi 300 de calorii.
2.Consumă alimente bogate în apă
Alimentele care au un conținut ridicat de apă sunt perfecte iarna, când hidratarea nu mai este la fel ca în toiul verii. Cu alte cuvinte, când afară este frig, uiți să bei apă sau consumi mai puțină. Deficitul de apă poate fi recuperat din alimentație. În primul rând, încearcă să consumi supe sau ciorbe de legume în fiecare zi. Pe langă faptul că îți hidratezi organismul, vei dobândi rapid senzația de sațietate și vei asimila o mulțime de substanțe nutritive.
Pe lângă supe, este indicat să consumi cât mai multe fructe și legume, deoarece au un conținut ridicat de apă și fibre.
3. Consumă proteine
Proteinele sunt substanțe nutritive esențiale pentru procesul de slăbire, deoarece stimulează metabolismul, accelerează procesul de ardere a grăsimilor și contribuie la mărirea masei musculare.
Iarna, cea mai bună sursă de proteine sunt leguminoasele. Fasolea, mazărea și lintea, de exemplu, îți conferă rapid senzația de sațietate și te ajută să consumi mai puține calorii. Surse bune de proteine sunt și ouăle și carnea, însă trebuie să alegi o carne slabă, în special de pui sau de curcan. Dacă mănânci proteine iarna, la primăvară vei arăta senzațional.
4. Dormi mai mult
Chiar dacă numărul de calorii pe care organismul îl arde în somn este infim, este esențial să te odihnești măcar 7 ore pe noapte. Dacă ai un somn liniștit, a doua zi nu te vei trezi cu o senzație acută de foame și nu vei consuma primul aliment care îți pică în mână.
5. Respectă mesele și redu porțiile
Dacă vrei să slăbești iarna, ca să arăți senzațional primavara, încearcă să respecți cele 3 mese principale ale zilei și să reduci porțiile de mâncare, pentru a nu depăși aportul caloric zilnic