5 metode ca să nu-ţi mai fie poftă de dulciuri

Ce bine ar fi să nu mai pofteşti la dulciuri, nu-i aşa? Chiar se poate, dacă ne luăm după trucurile prezentate de celebrul Dr. Oz în emisiunea sa "The Dr. Oz Show". Descoperă cum să-ţi învingi pofta de dulciuri!

Ce bine ar fi să nu mai pofteşti la dulciuri, nu-i aşa? Chiar se poate, dacă ne luăm după trucurile prezentate de celebrul Dr. Oz în emisiunea sa "The Dr. Oz Show". Descoperă cum să-ţi învingi pofta de dulciuri!

 

Poftele pentru anumite alimente apar atunci când consumăm alimente industriale rafinate, cu încărcătură glicemică ridicată şi densitate nutriţională scăzută în cadrul unor diete monotone care nu ne pot furniza nutrienţii necesari sănătăţii organismului.

 

 

De ce apare pofta de dulce?


Pofta de dulce, în condiţiile unei diete echilibrate şi diversificate este normală, însă problemele încep atunci când nu ne putem abţine de la consumul de dulciuri, ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

 

"Atunci când poftim tot timpul la dulce s-ar putea, în faza incipientă, să suferim de o carenţă de crom şi magneziu.

Cromul este necesar pentru producerea factorului de toleranţă la glucoză (GTF), care este absolut necesar pentru funcţionarea normală a hormonului hipoglicemiant – insulina. Când insulina nu mai poate transporta glucoza din sânge în interiorul celulelor pentru a fi transformată în energie, celulele sunt permanent înfometate, inducând dorinţa de dulce", explică specialistul. Şi ghici ce se întâmplă cu acel surplus de glucoză? Metabolismul nostru îl transformă în grăsime care se depune în adipocite şi ajungem să ne confruntăm cu supraponderalitatea şi obezitatea, care atrag după sine boli grave.

 

 

Trucurile lui Dr. Oz pentru a consuma mai puţine dulciuri


Dr. Oz susţine că pofta de dulciuri are legătură directă cu nivelul de serotonină care este produsă de către creier. Atunci când serotonina este eliberată de creier generează acea senzaţie de calm, relaxare, încredere şi fericire.

Razele soarelui stimulează producţia serotoninei, însă în anotimpurile mai mohorâte cum ar fi toamna şi iarna, creierul nostru are nevoie de un stimulent pentru a o produce, de aceea poftim la pâine şi produse de patiserie, biscuiţi, cereale şi dulciuri, explică Dr. Oz.

Însă, ca să eviţi consumul excesiv de făinoase şi, mai ales, de dulciuri poţi să apelezi şi la alte trucuri pentru a stimula creierul să producă mai multă serotonină:

 

1. Trebuie să faci mişcare în fiecare zi!

Exerciţiile fizice au rolul de a stimula eliberarea endorfinelor şi producţia serotoninei. Nu lenevi pe pat, ci încearcă să respecţi un program de exerciţii fizice. Chiar dacă timpul nu-ţi permite să faci exerciţiile în fiecare zi, nu renunţa la ele, ci reia programul de îndată ce te eliberezi puţin.

 

2. Consumă zilnic legume crude şi verdeţuri!

Dacă îi asiguri organismului tău necesarul de nutrienţi, el nu va mai genera acele pofte cu care te confrunţi. De aceea, trebuie să consumi zilnic 6 porţii de legume/verdeţuri care sunt pline de fibre şi nutrienţi care te vor împiedica să exagerezi cu mâncarea şi să pofteşti la alimentele care nu au valoare nutritivă.

 

3. Nu uita de shake-ul proteic zilnic!

Pudra de proteine extrase din zer amestecată cu 100 miligrame de glutamină îmbunătăţeşte funcţionarea creierului. Glutamina reduce simptomele depresiei, explică Dr. Oz. Un shake proteic trebuie să conţină 24 grame de proteine din zer, fără grăsimi, sărac în zaharuri şi în carbohidraţi, după cum recomandă specialistul.

 

4. Meditează sau spune-ţi zilnic rugăciunile!

Obiceiul de a medita sau de a ne ruga are o importanţă crucială pentru sănătatea psihică, reuşind să aducă o stare de calm, relaxare şi să reducă nivelul stresului. Aşadar, nu neglija acest aspect din viaţa ta şi asigură-i măcar câteva minute pe zi.

 

5. Mănâncă ciocolată în fiecare zi!

Trebuie să alegi numai ciocolata care conţine peste 70% cacao, deoarece are rolul de a stimula creierul să producă serotonină. Ciocolata neagră nu conţine cantităţi însemnate de zahăr rafinat, în schimb este foarte bogată în antioxidanţi.

De asemenea, nu vei simţi nevoia să consumi o ciocolată dintr-o răsuflare şi te va împiedica să pofteşti la alte dulciuri care nu sunt tocmai necesare organismului. (Foto: iStockphoto)