Dacă ai încercat deja toate dietele de pe lumea asta, fie ele low-carb, low-fat sau low-protein și nu au dat rezultatele dorite, atunci ar trebui să admiți că este ceva greșit în aceste tehnici. Ai dat o șansă și dietei cu alimente lichide și ai încercat să calculezi caloriile, dar nici aceste tehnici nu au funcționat în cazul tău?
Descoperă care sunt cele mai frecvente greșeli care te împiedică să slăbești. Este foarte posibil ca și tu să le faci, acesta fiind motivul pentru care nu mai reușești să dai jos kilogramele.
1. Nu combini carbohidrații cu proteinele
Există anumite diete care presupun ca aceste două categorii alimentare să nu fie combinate pe motiv că hrana ajunge să fermenteze în stomac. Însă, acest lucru nu are cum să fie posibil dacă te gândești că acidul din stomac nu permite hranei să fermenteze și mai este duodemul dintre stomac și intestinul subțire, care digeră perfect proteinele, carbohidrații și grăsimile în același timp.
Ba mai mult, sunt necesare mai multe tipuri de enzime pentru digestia proteinelor și a carbohidraților. Nu mai separa proteinele de carbohidrați pentru că sistemul digestiv nu le poate procesa eficient și te alegi numai cu probleme digestive în loc să slăbești.
2. Nu folosești cuțitul la masa
Creierul nostru are nevoie de 20 de minute ca să realizeze că am mâncat și să estimeze cam cât de plin este stomacul în acel moment. De aceea este mult mai bine ca atunci când e posibil să folosești cuțitul pentru a tăia hrana în bucăți mici pe care să le consumi într-un timp mai lung. Astfel vei mânca mai lent, vei avea o digestie mai bună și vei simți senzația de sațietate mai devreme.
3. Mănânci prea multe alimente sănătoase și în cantități mari
Poate crezi că dacă mănânci salate, pește la abur și fructe proaspete nu mai trebuie să-ți faci griji că te îngrași, însă cântarul arată mai mult decât ai vrea. O lingură de ulei de măsline are 150 de calorii, la fel și în cazul unei jumătăți de avocado.
Dacă adaugi roșii, castraveți, semințe de dovleac ca să faci o salată se poate ajunge cu ușurința la 500 de calorii. Studiile arată că atunci când se exagerează cu cantitățile, indiferent de aliment, silueta și sănătatea vor fi în pericol. Prin urmare, este foarte important să consumi porții normale de mâncare și să nu exagerezi cu cantitățile.
4. Îți plac dietele de detoxifiere
Sucurile proaspete de fructe/legume și smoothie-urile sunt foarte sănătoase, însă doar când sunt consumate în cantități mici și nicidecum ca înlocuitor de mese. Dacă urmezi o dietă cu sucuri și smoothie-uri corpul tău va pierde apă și țesut muscular în loc de grăsime. În loc să bei sucurile, mai bine consumi fructele și legumele ca atare, deoarece vei consuma fibre esențiale pentru digestie.
5. Calculezi caloriile
Chiar dacă citești conținutul caloric al unui produs cumpărat, nimeni nu poate spune cu preciziie câte calorii va digera corpul tău. De asemenea, nici nu poți calcula cu exactitate câte calorii arde corpul tău pe parcursul unei zile obișnuite.
De aceea, această regulă cu calculatul caloriilor nu te ajută prea mult să slăbești și sa te menții. Este mult mai important să fii atentă de unde vin caloriile și să faci alegerile potrivite. Concentrează-te mai degrabă pe conținutul nutritiv al alimentului pe care-l alegi și gândește-te la ceea ce furnizează el corpului tău. Să nu uităm că migdalele sunt mai sănătoase decât ciocolata, cu toate că pot să aibă un conținut caloric asemănător.