5 feluri de brânză care nu-ţi sabotează dieta

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic (foto) spune că produsele lactate te ajută să pierzi cu 20% mai multă grăsime. Numai dacă ştii pe care să le alegi! Iată 5 feluri de brânză pe care le poţi consuma în siguranţă!

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic (foto) spune că produsele lactate te ajută să pierzi cu 20% mai multă grăsime. Numai dacă ştii pe care să le alegi! Iată 5 feluri de brânză pe care le poţi consuma în siguranţă!

Bem lapte din prima până în ultima zi a vieţii noastre şi bine facem, pentru că laptele este singurul aliment complet: conţine toate cele 3 categorii principale din substanţe nutritive (proteine, glucide, lipide), alături de vitamine (A, D, E, grupul B) şi minerale (calciu, fosfor, zinc şi fier).



Pe lângă lapte, brânzeturile sunt o altă resursă importantă în alimentaţia zilnică, dar şi în dietă. La acelaşi număr de calorii consumate, cei care au în dietă produse lactate pierd cu 20% mai multă grăsime. 

Brânzeturile conţin triptofan, precursorul serotoninei, care dă starea de bine la nivel central. Triptofanul din brânză se absoarbe mai bine decât cel din carne, deci regimul lactat nu dă depresie şi anxietate. Condiţia este să fim atenţi la calorii.

 Calciul din produsele lactate determină metabolismul să ardă grăsimi: calciul menţine normală rata metabolică în timpul dietei şi, în plus, se combină cu grăsimile alimentare, formând o substanţă similară cu săpunul, care nu se poate absorbi, deci se elimină. 

Brânzeturi pe care să le consumi


1. Brânza proapată de vaci are 0-3% grăsime şi 70 de calorii (slabă) sau 6-7% şi 110 calorii (grasă). 
2.

Urda şi ricotta se fabrică din zerul de la lapte, de aceea conţin puţine grăsimi, uneori chiar mai puţine decât brânza de vaci. Au mai puţin de 15% grăsime şi conţin 165 calorii/100g. 
3. Perlele de brânză cu smântână au 2-6% grăsime şi conţin 45-60 de calorii. 
4. Brânzica de casă.
5. Crema de brânză light.

Brânzeturi de evitat într-o cură de slăbire

  • Caşcavalul, parmezanul şi telemeaua au un conţinut caloric crescut, dar le poţi folosi rase pe timpul dietei pentru a limita consumul. În felul acesta impresia de volum creşte, iar satisfacţia gustului rămâne.
    De exemplu, 1 cub caşcaval (40g) = 30g brânză vaci + 7-8g unt/margarină.
  • Caşul şi mozzarella sunt brânzeturi la fel de grase ca telemeaua, doar că nu au sare. 
  • Brânza topită reprezintă sortimentul inferior al produselor lactate, fiind fabricată din brânzeturi de calitatea a doua amestecate cu mari cantităţi de grăsimi. De exemplu, 1 cub brânză topită (40g) = 30g brânză vaci + 10g unt/margarină.
  • Brânza cu mucegai are foarte multe calorii şi trebuie evitată!