Dar ştiaţi că şi unele alimente pot avea acelaşi efect? Deşi nu există un aliment anume care poate provoca direct cancer, anumite metode de gătit, tehnici de creştere sau ingrediente sunt strâns legate de dezvoltarea acestei boli.
Iată 5 alimente pe care ar trebui să le limitezi în dieta ta:
Carnea roşie
Curcanul şi puiul sunt surse importante de proteine care au un rol important în acumularea de masă musculară, dar acele bucăţi de carne de vită umplute cu prosciutto şi salam nu îţi fac nicio favoare. Multe preparate din carne, inclusiv bacon şi hot dog, conţin nitraţi şi nitriţi, care sunt cancerigeni potrivit unui studiu din 2015 a Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare a Cancerului. Consumul de carne roşie a fost, de asemenea, asociat de cancerele pancreatice, colorectale şi de stomac. Conform aceluiaşi studiu, carnea gătită la flacără deschisă produce anumiţi compuşi care cauzează cancer. Cu toate acestea, nu trebuie să renunţi la grătar, însă consumul trebuie să fie moderat.
Uleiurile parţial hidrogenate
Multe dintre alimentele noastre favorite procesate şi produsele de panificaţie conţin ulei parţial hidrogenat, o formă de grăsime în stare solidă la temperatura camerei. Îmbunătăţeşte gustul şi are proprietăţi de conservare, dar în detrimentul sănătăţii. Potrivit unor cercetări, consumul de ulei vegetal parţial hidrogenat (frecvent enumerat ca grăsimi trans) este strâns legat de cancerele mamare şi rectale. Atunci când citeşti o etichetă, evită produsele care conţin cuvintele hidrogenat sau parţial hidrogenat printre ingredientele enumerate. Acesta este codul pentru grăsimile trans.
Conservele alimentare
Potrivit cercetărilor din Environmental Research Journal, cele mai multe conserve conţin bisfenol A (BPA) care s-a dovedit că este dăunător ADN-ului. Acest lucru poate creşte riscul de apariţie a anumitor forme de cancer şi al diabetului de tip 2. Dacă faci cumpărături de conserve, asigură-te că acestea nu conţin BPA şi limitează pe cât posibil consumul lor.
Alimentele murate
Nimic nu poate înlocui murăturile la burgerul tău preferat, dar ai grijă să limitezi consumul lor. Consumul ridicat de alimente murate este strâns legat de cancerul de stomac, spune nutriţionistul Luke Bucci. Cu toate acestea, multe murături, precum varza murată spre exemplu, conţin, de asemenea, o mulţime de probiotice sănătoase, deci nu le scoate complet din dieta ta, ci pur şi simplu ţine porţiile sub control. Dacă te bazezi pe murături pentru aromă, nutriţionistul spune că nu trebuie să ignori condimentele şi recomandă turmericul, scorţişoara, oregano, salvie, rozmarin, cimbru, busuioc, cuişoare, nucşoară, usturoi proaspăt şi ceapa.
Băuturile alcoolice
Consumul exagerat de alcool poate creşte riscul mai multor tipuri diferite de cancer, inclusiv cancer de ficat, cancer mamar şi cancer de colon. Femeile ar trebui să se oprească la o singură băutură pe zi.