Specialiştii atrag atenţia că o alimentaţie echilibrată trebuie să cuprindă 55% carbohidraţi, 15% proteine şi 30% grăsimi. Mare atenţie însă la calitatea grăsimilor consumate!
Iată care sunt recomandările nutriţionistului Şerban Damian care te vor ajuta să te hrăneşti sănătos în sezonul rece, însă fără să aduni kilograme în plus. Mai mult, urmând acest plan alimentar sănătos vei reuşi să slăbeşti câte puţin, însă cu efecte pe termen lung.
1. Nu evita grăsimile! Învaţă să le alegi pe cele bune!
Grăsimile au un rol esenţial în buna funcţionare a organismului, însă la fel de important este să alegem grăsimi de bună calitate, adică acele grăsimi nesaturate care sunt benefice pentru organism. Pe acestea le găsim în alimente de origine vegetală, dar şi în preparate din peşte, aflăm de la nutriţionistul Şerban Damian. O categorie importantă de grăsimi nesaturate o reprezintă grăsimile esenţiale Omega 3 şi Omega 6, care nu pot fi produse de organism şi de aceea este important să le luăm din alimentaţie.
Potrivit specialistului, cele mai bune surse de grăsimi esenţiale sunt uleiurile vegetale (de in, de rapiţă, de floarea soarelui), margarinele de nouă generaţie, fructele oleaginoase (nuci, alune şi fistic) şi preparatele din peşte.
2. Redu consumul de grăsimi "rele"
Specialiştii în nutriţie recomandă să reducem consumul de grăsimi rele şi, pe cât posibil, să le înlocuim cu grăsimi „bune”. Grăsimile saturate, numite şi "rele" le găsim în lactate grase (unt, smântână), carne grasă de vită, carne de porc, slănină, iar grăsimile trans le găsim în produsele de tip fast food, în produsele de patiserie, dulciuri rafinate.
3. Optează pentru meniurile vegetariene
Surse importante de nutrienţi sunt legumele (mazărea, cartofii, dovleceii, fasolea, lintea) şi fructele (merele, perele, strugurii, dar şi oleaginosele, adică nucile, alunele şi migdalele). De asemenea, cerealele integrale (în special, orz sau ovăz) sunt foarte hrănitoare. Pe cât posibil, fructele şi legumele trebuie consumate în stare crudă sau aproape crudă. Iar dacă nu găsim legume proaspete putem folosi legume congelate şi zarzavat, decât să le excludem din alimentaţie, recomandă nutriţionistul Şerban Damian.
Zacusca şi murăturile ar putea, de asemenea, să se regăsească în meniu.
4. Nu uita de importanţa lichidelor!
Hidratarea este esenţială în sezonul rece, de aceea încearcă să incluzi în meniul zilnic supe, ceaiuri, sucuri proaspăt stoarse în casă şi apa plată.