De multe ori ți-e greu să te hotărăști ce ar trebuie să comanzi la restaurant pentru a te menține în formă? Dacă eziți între gust și conținut de vtamine, cel de-al doilea trebuie să devină criteriul tău de bază. Acest lucru nu înseamnă că de acum încolo nu vei mai mânca nimic cu un un gust special, ci trebuie să regăsești gustul care îți place folosind ingrediente benefice pentru siluetă.
De cât de multe calorii ai nevoie zilnic?
Primul lucru care te va ajuta să decizi dacă un aliment reprezintă calorii irosite este totalul de calorii pentru ziua respectivă. Specialiștii îți recomandă să abordezi caloriile la fel ca și cheltuielile. Elimină din total pe măsură ce mănânci, iar când ajungi la zero nu mai este loc pentru nimic altceva fără să trebuiască să faci exerciții în plus la sală. Pentru a estima numărul de calorii necesare zilnic, înmulțește greutatea (în livre sau lb) cu 10.
Acesta este un calcul general, care nu ia în considerare vârsta, o posibilă sarcină, masa musculară sau nivelul de activitate. Cu toate acestea, dacă știi aproximativ câte calorii ar trebui să consumi îți va fi mai ușor să te hotărăști dacă un burger merită 800 de calorii.
Importanța nutrienților
Odată ce cunoști totalul caloriilor necesare, următorul criteriu este cantitatea de nutrienții furnizați de diferite alimente. Nu trebuie să te gândești numai la calorii și să uiți că ai nevoie de fibre, vitamine și minerale pentru a avea energie, a te putea concentra și a rezista stresului de la serviciu. Ca regulă generală, alimentele naturale, neprocesate, au conținutul cel mai ridicat de nutrienți și un număr redus de calorii. De asemenea, vei avea nevoie și de proteine și grăsimi sănătoase pentru a putea reduce numărul de gustări de-a lungul zilei. Astfel, dacă observi că un anumit aliment are mai multe calorii, dar și un conținut ridicat de nutrienți, cum este avocado, ar trebui să încerci să-l consumi în cantități moderate.
Iată ce alimente pot fi considerate calorii irosite în meniul tău:
1. Băuturile carbogazoase
Conțin mult zahăr și aproximativ 150 de calorii la fiecare cutie. Atunci când bei sucuri acidulate nu mănânci mai puțin, astfel încât la nivel de an te-ai putea îngrășa cu 7 kg numai din cauza consumului de suc.
Băuturile carbogazoase nu au decât o cantitate foarte redusă de potasiu, reprezentând în primul rând zahăr. Au un efect negativ asupra glicemiei, intensificând senzația de foame la scurt timp după ce sunt consumate. În urma studiilor realizate s-a constatat că un consum regulat de băuturi carbogazoase crește riscul de diabet și afecțiuni cardiovasculare.
2. Bomboanele
Poate te-ai gândit că unele bomboane conțin nuci și semințe și nu trebuie să le ocolești? Sau poate știi că este bine să consumi ciocolată neagră, iar ciocolata din bomboane ți se pare sănătoasă? Ei bine, bomboanele conțin foarte puține nuci sau alune, iar ciocolata utilizată pentru a le fabrica nu este cea benefică, ci are un conținut ridicat de zahăr și grăsimi. Ai putea irosi aproximativ 100-150 de calorii la fiecare bomboană, în funcție de tipul de cremă folosit. Dacă ți-e poftă de ciocolată, mai bine alege un baton cu minimum 70% cacao pentru a obține o porție suplimentară de antioxidanți, care diminuează poftele pentru alte dulciuri.
3. Chips-urile
Există foarte multe feluri de chips-uri și unele au ingrediente mai sănătoase, cum ar fi semințele de in, iar cartofii sunt surse de potasiu, însă chips-urile sunt, în esență, alimente procesate lipsite de nutrienți. Principalul inconvenient al chips-urilor este că favorizează consumul în exces.
Până și reclamele evidențiază faptul că nimeni nu poate mânca doar 2-3 chips-uri. Nu te lasă înșelat nici de caloriile menționate pe ambalaj la o porție deoarece se referă la 8-10 chips-uri. Chiar și pungile de mici dimensiuni pe care majoritatea persoanelor le consumă integral conțin de fapt 2 sau chiar 3 porții de chips-uri. Fac parte din tipurile de alimente care provoacă dependență, așa că este foarte greu să limitezi cantitatea consumată. Nu deschide niciodată o pungă de chips-uri în timp ce te uiți la televizor pentru că în mod sigur vei mânca mult mai multe decât ți-ai propus.
Ai mâncat oricum. Ce faci acum?
Nimeni nu poate avea o dietă perfectă, așa că nu te învinovăți dacă ai cedat tentației și ai irosit calorii. Nu te simți vinovat, ci gândește constructiv pentru a avea în continuare o dietă echilibrată și sănătoasă. Data viitoare vei face alegeri mai inspirate, iar la ocaziile speciale îți poți permite câte un răsfăț culinar fără să calculezi strict caloriile.