15 alimente fără nutrienți. Le consumi degeaba și îți fac rău

Ciocolata albă, pâinea albă, margarina, fructele în sirop sunt doar câteva dintre alimentele fără nutrienți și care îți pot face mai mult rău decât bine. 

Deși poate nu știai, unele dintre cele mai consumate alimente nu aduc niciun beneficiu organismului. Mai mult, ele produc dezechilibre și pot agrava unele afecțiuni preexistente. Au un conținut foarte mare de zahăr, grăsimi și calorii „goale” și nici o substanță nutritivă pentru organism. Iată mai jos lista celor 15 de alimente fără nutrienți:

Ciocolata albă

Niciunul dintre beneficiile pe care le aduce sănătății ciocolata nu se regăsește și în cazul ciocolatei albe. Aceasta conține unt de cacao, lapte sau smântână, arome și agenți de emulsifiere. Are în jur de 150 de calorii, 5 grame de grăsimi saturate și 16,5 grame de zahăr la fiecare 30 de grame de produs finit. Spre deosebire de ciocolata neagră, care conține mulți antioxidanți datorită conținutului mare de cacao, ciocolata albă nu conține niciun fel de cacao. 

Sucurile dietetice

Deși, prin excelență, ar trebui să aibă un conținut scăzut de zahăr, unele băuturi din această categorie conțin foarte mult zahăr. Berea de ghimbir are un conținut de 32 de grame de zahăr la o cutie, dar alte băuturi dietetice pot ajunge până la 49 de grame de zahăr, la aceeași cantitate de lichid.

Untul de arahide dietetic

De obicei, grăsimile din untul de arahide sunt benefice pentru organism și contribuie la buna activitate a inimii. Atunci când grăsimea este îndepărtată sau redusă, sunt adăugate alte ingrediente, așa cum este zahărul. Cel mai simplu este să verifici eticheta atunci când cumperi și să-l achiziționezi pe acela care este făcut doar din alune coapte.

Margarina

Margarina a fost considerată o alternativă mai sănătoasă pentru unt dar multe tipuri de margarină conțin ulei parțial hidrogenat, un ingredient periculos, care conține grăsimi trans. Aceste grăsimi sunt responsabile pentru creșterea nivelului colesterolului „rău”, LDL, pentru scăderea nivelului de colesterol bun, HDL, și pentru creșterea riscului de accident vascular. În loc de margarină poți folosi o cantitate mică de ulei de măsline extravirgin sau ulei de cocos.

Fructele conservate în sirop

Fructele sunt o componentă esențială a unei diete echilibrate dar este foarte important felul în care sunt preparate. Atunci când cumperi compoturi, este recomadat să citești eticheta, pentru a vedea ce cantitate de zahăr conține produsul respectiv. Cele mai bune sunt fructele conservate în suc propriu sau în apă.

Inghețata pe băț

Atunci când vine vara, înghețatele pe băț cu aromă de fructe sunt considerate o alegere sănătoasă și răcoritoare. Dar, după ce arunci o privire rapidă peste ingrediente, te poți răzgândi imediat. Cele mai multe sunt făcute din zahăr, zahăr și arome artificiale, conservanți și coloranți. Toată lumea știe că zahărul este o problemă serioasă dar mai puțini oameni cunosc cât de periculoși sunt coloranții artificiali și cum influențează aceștia sănătatea și comportamentul copiilor.

Vata pe băț

Vata pe băț conține în totalitate doar zahăr. 30 de grame de vată pe băț conțin 110 calorii și 28 de grame de zahăr. Organizația Mondială a Sănătății a emis o recomandare care prevede ca zahărul adăugat în dietă să nu depășească mai mult de 10% din aportul zilnic de calorii, adică aproximativ 38 de grame de zahăr pentru o persoană a cărei dietă nu depășește 1500 de calorii pe zi. 30 de grame de vată de zahăr înseamnă 73% din limita zilnică admisă.

Glazura de pe prăjituri

Acel topping delicios de ciocolată este o bombă calorică: doar 2 linguri din acel amestec conțin 140 de calorii, 18-19 grame de zahăr și aproximativ 2 grame de grăsimi saturate. Înlocuiește glazura cu un sortiment de frișcă light și vei reduce la jumătate numărul caloriilor.

Aromele adăugate din cafea

Cele mai multe calorii goale pe care le poți consuma într-un interval scurt de timp provin de la toppingurile adăugate băuturilor pe bază de cafea. Ele conțin mai multe zaharuri, grăsimi și calorii decât cele mai multe dintre mesele complete pe care le poți savura într-o zi. Sunt bazate pe zahăr, arome și coloranți artificiali.

Pâinea albă

O felie de pâine albă are foarte puțini nutrienți. O singură felie de pâine are în jur de 150 de calorii și un conținut redus de fibre. În plus, multe sortimente de pâine albă conțin diverși aditivi, între care cei mai des întâlniți sunt fructoza și siropul de porumb.

Mezelurile

Acestea sunt o bombă calorică sărată: 120 de grame de pastramă crud-sărată de porc conține 33 de grame de grăsimi saturate și peste 3.000 miligrame de sare. Din fericire, nu este folosită ca atare ci doar ca un potențator de gust în diferite preparate.

Un studiu publicat în European Journal of Cancer în anul 2018 indică faptul că mezelurile sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta cancer la sân. Mezelurile au un conținut foarte mare de grăsimi, nitrați și sare. Le poți consuma ocazional dar nu le lăsa să se transforme într-un obicei.

Băuturile energizante

Foarte populare printre adolescenți, băuturile energizante au un conținut foarte mare de zahăr. Pe lângă acesta, mai conțin cofeină, care poate determina creșterea ritmului cardiac, declanșarea stărilor de anxietate și problemelor stomacale, și guarana, un stimulent asemănător cofeinei.

Brânzeturile procesate

Brânzeturile pasteurizate și procesate există pe piață de mai bine de 100 de ani. Faptul că se topesc, le-a transformat într-un ingredient nelipsit din sendvișurile la grătar sau din preparatele pe bază de paste și brânză dar, fiecare 30 de grame de brânză vin la pachet cu 100 de calorii și 350 miligrame de sare, în funcție de brand. Lista nu se oprește aici, ea mai coținând emulsificatori, agenți de îngroșare, coloranți artificiali și potențatori de aromă.

Gogoșile

Există o mare diversitate de gogoși, iar conținutul lor nutrițional variază dar nicio varietate nu este bună, orice gogoașă având între 150 și 350 calorii. Ca să arzi 300 de calorii ar trebui să alergi în medie o jumătate de oră. Cele mai multe gogoși conțin în jur de 12 grame de zahăr (aproximativ 3 lingurițe) și au un conținut ridicat de grăsimi saturate.

Rondele de ceapă prăjită

Deși sunt delicioase, nu ar trebui să facă parte din regimul alimentar al nimănui. O porție de numai 8 rondele are aproximativ 300 de calorii, iar pentru a le consuma, ar trebui să mergi pe jos în jur de 45 de minute. Deși conțin calciu și fier, rondelele de ceapă prăjită au foarte multă sare și grăsimi saturate iar dacă le consumi împreună cu un sos, mai adaugi încă 150 de calorii și, în plus, mai multe grăsimi și zahăr. 

MAI MULT DESPRE: dieta, alimente rele