10 grăsimi pe care le poţi consuma, chiar dacă eşti la dietă

Grăsimile sănătoase sunt esenţiale pentru organism şi nici nu îngraşă dacă sunt consumate în cantităţi moderate. Pe lângă uleiul de măsline, mai sunt şi alte grăsimi bune pe care le poţi consuma!

Grăsimile sănătoase sunt esenţiale pentru organism şi nici nu îngraşă dacă sunt consumate în cantităţi moderate. Pe lângă uleiul de măsline, mai sunt şi alte grăsimi bune pe care le poţi consuma!

Grăsimile bune, cele mononesaturate sau polinesaturate, au un conţinut ridicat de acizi graşi omega-3 care ajută la slăbit, îmbunătăţesc activitatea cerebrală şi scad colesterolul rău. De asemenea, conţinutul de vitamine este unul ridicat, iar acestea conferă strălucire părului şi menţin elasticitatea pielii. Cred că te-ai lămurit că nu este recomandat să excluzi total grăsimile din alimentaţia ta atunci când eşti la cură de slăbire.

 

Consumate în cantităţi moderate şi într-o proporţie mai ridicată decât cele saturate (rele), grăsimile bune nu te vor îngrăşa. "O dietă lipsită în întregime de grăsimi este periculoasă.

Pentru omul sănătos se recomandă ca grăsimile să reprezinte sub 25-30% din aportul caloric total în fiecare zi", explică medicul nutriţionist Gheorghe Mencinicopschi. 

 

Dacă urmezi o cură de slăbire ca să scapi de câteva kilograme nu trebuie sa recurgi la metode drastice şi nici să renunţi de tot la grăsimile bune. Dacă ai mese regulate, cu porţii mici, faci mişcare şi ai grijă să mănânci ceva uşor la cină vei reuşi să slăbeşti fără să-i faci rău organismului tău. De asemenea, trebuie să incluzi în dietă următoarele grăsimi, care pe lângă faptul că sunt benefice, te ajută şi să slăbeşti:

1. Avocado
Conţine foarte puţine grăsimi saturate şi o cană de avocado asigură 40% din necesarul zilnic de fibre care reglează digestia.

Adaugă-l în salate pentru a le face mai consistente.

2. Somonul
Are un conţinut bogat în acizi graşi omega-3 care au un rol antiinflamator şi împiedică depunerea grăsimii în jurul abdomenului.

3. Măslinele
Acidul oleic din conţinutul măslinelor este un tip de grăsime care împiedică depunerea grăsimilor şi conferă o senzaţie de saţietate de lungă durată.
 
4. Fisticul
Este bogat în acid linoleic care intensifică arderea grăsimilor şi accelerează metabolismul.

5. Nucile
Consumate crude, nucile sunt bogate în acizi graşi omega-3 care ajută în procesul de slăbire. 2-3 nuci consumate zilnic nu te vpr îngrăşa, ci îţi vor asigura un aport însemnat de grăsimi bune.

6. Uleiul de măsline presat la rece
Două linguri de ulei amestecat într-o vinegretă pentru salata de crudităţi pe care o consumi la prânz sau la cină au un efect miraculos, ajutând la slăbit.

7.
Uleiul de rapiţă presat la rece

Conţine cele mai puţine grăsimi saturate (rele). Astfel că, spre deosebire de uleiul de măsline care are 15% grăsimi saturate, cel de rapiţă are doar 7% grăsime saturată.

8. Sardinele
Furnizează calciu, vitamina D, seleniu şi acizi graşi omega-3, nutrienţi care ajută organismul să funcţioneze la capacitate maximă.

9. Ouă
Consumate cu moderaţie, aproximativ 3-4 ouă pe săptămână, ouăle au rolul de a accelera metabolismul.

10. Quinoa
Conţine grăsimi sănătoase, dar şi un aport însemnat de fibre care regleazaă digestia şi ajută la slăbit.
 
 
Lista grăsimilor toxice pe care este recomandat să le consumi ocazional:

  • Grăsimile animale saturate din: slănină şi carne grasă;
  • Uleiurile vegetale hidrogenate şi parţial hidrogenate: margarină, maioneză, alimente procesate, biscuiţi, snacks-uri, chipsuri, produse de patiserie, cofetărie, fast-food;
  • Excesul de uleiuri vegetale, rafinate şi bogate în acizi graşi omega 6: porumb, şofrănel, floarea-soarelui, alimente procesate;
  • Grăsimile saturate din produsele lactate: lapte integral, brânză grasă, caşcaval, iaurt, unt.