10 alimente care îți schimbă culoarea scaunului

Nu este un lucru neobișnuit să ai culoarea scaunului diferită față de cum știai în mod normal. Iată alimentele care îți schimbă culoarea scaunului!

Ce alimente prezente în alimentația ta îți schimbă culoarea scaunului?

Potrivit lui Jamile Wakim-Fleming, medic gastroenterolog la Clinica Cleveland, există mai multe alimente care deschid culoarea scaunului.

Culoarea normală a scaunului este de la maro deschis până la maro închis. Substanțele secretate în interiorul intestinelor transformă substanțele digerate într-unele de culoare maronie. Când observăm o culoare diferită, este din cauza coloranților și aditivilor care nu sunt digerați. S-ar putea să observi o schimbare a culorii după ce ai consumat o cantitate mai mare din următoarele alimente:

  • Sfeclă roșie
  • Coajă de roșii
  • Suc de roșii / supă
  • Lemn dulce
  • Legume cu frunze verzi sau sucuri naturale verzi
  • Acadele
  • Morcovi
  • Cartofi dulci
  • Caise
  • Gumă sau bomboane tari

Alimente care îți schimbă culoarea scaunului: Şi medicamentele pot avea un rol

Și medicamentele pot afecta culoarea scaunului. Fierul, de exemplu, poate da o culoare neagră.

Și tabletele verzi, roșii sau albe pot apărea în toaletă. Majoritatea culorilor sunt, în general, inofensive, dar doctorul Wakim-Fleming este de părere că ar trebui să vorbești cu doctorul tău de fiecare dată când observi o schimbare la nivelul scaunului. În primul, acesta îți va analiza dieta. Dacă mănânci legume cu frunze verzi, iar scaunul are o tentă verde, atunci nu este nicio problemă. Însă doctorul tău se va asigura că nu există și alte simptome, cum ar fi febra, diareea sau scăderea în greutate.

Dacă scaunul are o culoare maronie foarte deschisă, atunci există un motiv de îngrijorare.
Ar putea exista o obstrucție în conducta biliară, o piatră sau o tumoare la nivelul pancreasului sau ficatului. Hepatita poate, de asemenea, să închidă culoarea urinei și scaunului.

În momentul în care scaunul de culoare roșie sau neagră este acompaniat de modificări de consistență, este vorba de o schimbare produsă de sânge. În cazul în care scaunul este negru, atunci există riscul prezenței ulcerului sau venelor varicoase în stomac sau esofag. Dacă scaunul este maro, medicul tău s-ar putea să investigheze prezența bolii inflamatorii intestinale și bolii Crohn.

Scaunul de o culoare roșie puternică poate fi cauzat de o problemă hemoragică la nivelul colonului, cum ar fi hemoroizii.
Dacă bănuiești că ai sânge în scaun, consultă-ți medicul imediat. Iar dacă ai vreodată îndoieli, păstrează o mostră de scaun și du-o la analize detaliate. Este întotdeauna mai bine să depistezi din timp o problemă medicală și să ceri părerea medicului tău decât să o lași să se agraveze.

iulia-mirica