Atunci cand greseste, barbatul se considera un ratat, pentru ca nu a fost capabil sa-si faca treaba asa cum s-ar fi cuvenit. Milioane de ani in care a dorit sa nu fie perceput ca un ratat se regasesc in forma de organizare a creierului barbatului modern. Majoritatea femeilor nu stiu ca atunci cand merge singur cu masina barbatul probabil ca se opreste si intreaba pe unde sa o ia. Dar ideea de a o face cu ea alaturi ii da sentimentul unui esec, ca nu e in stare sa o conduca nicaieri.
Cand femeia spune: "Hai sa intrebam pe cineva", barbatul de fapt aude: "Esti un incompetent, nu esti in stare sa gasesti un drum." Daca ea spune: "Robinetul din bucatarie curge, hai sa chemam instalatorul", el aude: "Nu esti bun de nimic- am sa chem alt barbat sa faca treaba." Acesta este de fapt motivul pentru care barbatilor le vine foarte greu sa spuna:"Iarta-ma." Considera ca astfel accepta ca a gresit si recunoaste ca a avut un esec.
Pentru a depasi o asemenea problema, femeia trebuie sa se asigure ca nu-l face pe barbat sa simta ca a gresit atunci cand discuta asemenea chestiuni. Chiar si atunci cand barbatului i se ofera de ziua lui un manual pentru autodidacti, adesea el interpreteaza darul ca fiind exprimarea unui gand: "Nu esti destul de bun."
Barbatii din ziua de azi continua sa pastreze mostenirea de a fi curajosi si de a nu arata nici un fel de slabiciuni. Femeile de pretutindeni intreaba: "De ce trebuie el intotdeauna sa fie atat de puternic - de ce nu poate sa se exteriorizeze, sa arate ce simte? Cand este nervos sau suparat, se inchide in sine, se izoleaza sau devine distant." "Trebuie sa-i scoti vorbele cu clestele pentru a discuta de problemele lui."
Din fire, barbatul este banuitor, competitiv, controlat, defensiv si singuratic. El isi ascunde starea emotionala, pentru a ramane stapan pe situatie. Barbatii considera ca exteriorizarea emotiilor ar insemna o pierdere a controlului. Societatea reintareste acest tip de comportament la barbati, invatandu-i sa "se poarte barbateste", sa-si afiseze curajul sau spunandu-li-se ca "baietii nu plang niciodata".
Ca aparatoare a cuibului, femeia are un creier structurat pentru a fi deschis, increzator, cooperant, pentru a-si manifesta vulnerabilitatea si a-si destainui emotiile, pentru ca ea stie ca nu e necesar sa fie permanent stapana pe situatie. De aceea atunci cand un barbat sau o femeie sunt confruntati simultan cu diverse probleme, fiecare este usor dezorientat de reactia celuilalt.
De ce barbatii isi pierd vremea "cu baietii"
Pentru barbatii din epoca de piatra, prada care devenea pranz era intotdeuna mult mai mare si mai puternica decat ei, si atunci trebuiau sa se organizeze in grupuri pentru a coopera. Creierul lor superior le permitea sa creeze un fel de echivalent stravechi al jocului de fotbal american si sa utilizeze la vanatoare un limbaj al corpului pentru aplicarea unor strategii precise.
De ce barbatii urasc sfaturile
Barbatul simte nevoia sa fie convins ca este capabil sa-si rezolve singur propriile probleme si considera ca a le discuta cu altii ar insemna o povara pentru ei. Nici macar celui mai bun prieten nu-i impartaseste problemele sale, decat daca el considera ca acesta ar avea o solutie mai buna.
Nu-i oferiti barbatului vreun sfat decat daca il cere - in schimb, spuneti-i ca aveti incredere in capacitatea lui de a rezolva totul.
Atunci cand o femeie incearca sa-l convinga pe un barbat sa discute despre sentimentele sa despre problemele lui, el se opune, deoarece considera ca aceasta e o modalitate de a i se aduce reprosuri sau ca ea il crede incompetent ori ca vine cu o solutie mai buna. In realitate, scopul ei este sa-l ajute sa se simta mai bine, pentru ca atunci cand o femeie da un sfat, ea crede ca pune bazele increderii intr-o relatie, nepercepand acest lucru drept un semn de slabiciune a celuilalt.
Preluare din cartea "De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda", de Allan Pease si Barbara Pease, aparuta la editura Curtea Veche.
Comentarii (1)
Sfaturi pentru Inspector
Posteaza comentariu