Superstițiile sunt credințele populare în spirite, în vrăji, premoniții, miracole, farmece și în general în forme supranaturale care au capacitatea de a influența în bine sau rău viața unei persoane. Unele dintre ele sunt atât de cunoscute, transmise din generație în generație, încât cei mai mulți oameni cred în ele fără să se mai întrebe de unde provin sau ce semnifică. Dar de cele mai multe ori, lipsa cunoștințelor științifice despre un anumit fenomen a dus cu sute sau chiar mii de ani în urmă la nașterea unor explicații de tipul superstițiilor.
Deochiul
În țara noastră, una dintre cele mai răspândite superstiții este deochiul. Potrivit unui studiu, 65% dintre români cred în deochi.
Acesta reprezintă credința că privirea admirativă sau cu invidie a unei persoane poate afecta sănătatea și starea de bine a celui asupra căreia este îndreptată. În credința populară, deochiul îi afectează în special pe copii, dar orice persoană poate fi deocheată. "Remediul" este descântecul, rostit de o persoană care cunoaște incantațiile, sau repetarea șoptită a rugăciunii "Tatăl nostru" de trei ori. Deși am putea crede că această superstiție este pur rămânească, deochiul există în cele mai multe culturi, fiind una dintre cele mai cunoscute superstiții din lume. Este o credință care datează din perioada antică, apărând în scrierile grecilor și romanilor. Poartă denumirea de "ochiul malefic" în alte culturi și se crede că are o vechime de cel puțin 3000 de ani. În perioada antică și medievală, când cauzele reale ale bolilor nu erau cunoscute, îmbolnăvirea bruscă a unei persoane era pusă pe seama deochiului. Dacă verși sare, va fi ceartă
Ca toate superstițiile, și aceasta are la origini credințe și obiceiuri vechi. Dacă în ziua de azi sarea este ieftină și există în orice casă, cu sute de ani în urmă sarea era mult mai greu de procurat și era la fel de scumpă ca și aurul, fiind pusă la loc de cinste într-o bucătărie. De aceea, vărsarea unui recipient cu sare atât de prețiosă ar fi adus inevitabil cearta în familie.
Dacă spargi oglinda, vei avea șapte ani de ghinion
În vremurile în care oamenii înțelegeau cu greu principiul de funcționare al unei oglinzi, se credea că aceasta reflectă nu doar chipul unei persoane, ci și sufletul acesteia. De asemenea, din timpuri străvechi, oglinda este considerată o poartă între lumi.
Iar atunci când se sparge, permite pătrunderea spiritelor rele, care vor aduce anii de ghinion. O altă superstiție este aceea că nu trebuie să te privești noaptea în oglindă pentru că poți vedea spiritele rele din lumea de dincolo.Iată și alte superstiții ciudate din țara noastră:
Dacă te căsătorești în luna mai, căsnicia nu va rezista.
Dacă o femeie însărcinată fură un fruct, copilul se va naște cu o pată pe corp în forma fructului.
În ziua de marți sunt întotdeauna trei ceasuri rele.
Pâinea nu trebuie să stea întoarsă pentru că aduce ghinion.
Atunci când cântă cucuveaua în apropierea unei case, cineva va muri.
Copilul nebotezat nu trebuie scos din casă până la botez.
Posteaza comentariu