Alina ne propune o gamă de porţelanuri fine, pictate exclusiv manual, care oferă bucurie privirii şi atingerii, cu alte cuvinte, luxul de fiecare zi. Si pentru ca povestile frumoase merita transmise mai departe, Alina povesteste intr-un interviu exclusiv pentru eva.ro, povestea din spatele brandului Porphyras.
Care este povestea din spatele brandului Porphyras?
Este o poveste, care merita sa fie spusa, chiar si acum, la 5 ani distanta. Asteptandu-mi randul la coafor, am rasfoit o revista, intamplator un Vogue Living Magazine, o editie speciala dedicata farfuriilor. Fiind in cautarea disperata a unei idei pentru a-mi deschide o afacere de suflet, imbinarea frumosului cu utilul a unei farfurii pictate manual a rezonat atat de puternic incat am stiut in acea clipa ce urmeaza sa fac. Apoi a urmat o a doua revelatie cand, la cursul de pictura pe portelan organizat de catre cei mai buni din domeniu, am inteles ca asteptasem acest moment toata viata mea. Retineti, va rog, ca veneam dintr-o corporatie, dintr-un mediu business predominant masculin care incepuse sa ma apese. Pur si simplu, am sarit (bazandu-ma, totusi, pe o minte doldora de idei, talent la desen exersat toata viata, ample cunostinte de business, trei cursuri solide de pictura pe portelan) nestiind (mai) nimic despre un boutique online cu obiecte din portelan pictat manual, ceea ce a fost Porphyras la inceput.
Al doilea pas a fost prezentarea colectiilor la targuri internationale, avand la activ pana acum opt evenimente majore (precum Ambiente- Frankfurt, Maison et Objet- Paris, TableTop – New York, etc).
Apoi a venit adaptarea la piata romaneasca si anume am ales sa se lucreze numai pe comanda, nu exista practic nimic pictat pe stoc, abordare benefica atat pentru clienti cat si pentru Porphyras.
Astazi ne intitulam studio de design si pictura pe portelan deoarece consiliem clientii catre alegerea cadoului perfect pentru ei, atat in ceea ce priveste forma obiectului din portelan cat si pictura realizata.
Ce ne poti spune despre colectiile Porphyras? In afara de portelan, mai folositi si alte materiale?
Imi doresc din toata inima si se fac eforturi ca Porphyras sa devina sinonim cu cadoul ideal din portelan, atat pentru oamenii din jur, cat si pentru mediul corporate.
Insasi denumirea Porphyras deriva din cuvantul portelan,asadar, ca sa raspund la cea de a doua intrebare, lucram exclusiv cu portelan, si cu precadere portelan fin, de tip Bone China (sau englezesc, de culoare ivoire, mai transparent si mai elastic).Cat priveste colectiile, la inceput lansam noi colectii in cadrul targurilor (de preferinta internationale) dar acum pur si simplu realizam noi modele (si colectii) dupa ideile si cerintele clientilor nostri. Asadar, transpunem pe portelan idei, stari, lucruri si initiale care inseamna ceva pentru cel care va avea acea piesa. Bineinteles, totul intr-o nota moderna si elaborata, in stilul “altfel” Porphyras.
Care este traseul realizarii unui produs pictat?
Primul pas este consultarea cu clientul: cine se va bucura de acel obiect (set), un mic profil al end-user-ului J. Dupa care ideea poate sa vina instant (o abordare jucausa sau serioasa) sau dupa mai multe incercari. Ganditi-va ca pictura pe obiecte rotunde (precum cestile) trebuie incadrata frumos, nu poate fi abordat orice gen, ca pe panza.
Am avut comenzi ce trebuiau sa includa cladiri sau scene stradale pe cesti, ceea ce poate parea de-a dreptul imposibil si totusi am reusit . Partea buna este ca toti clientii (si cand fac aceasta afirmatie, mi-o asum) au incredere in noi si nu am cunostinta sa fi fost cineva nemultumit de achizitia facuta. Oricum, ne consultam cu clientul pe parcursul lucrarii, caci, daca nu este pe deplin multumit, se sterge totul si se ia de la capat. Dupa ce obiectele sunt pictate, se ard in cuptor pentru stabilitatea culorii.
Cu ce se deosebeste Porphyras de concurenta?
Aici stiu cu siguranta ca, pe langa stilul artistic al fiecaruia, ceea ce e incontestabil “de gustibus et de coloribus non disputandum”, noi venim in intampinarea clientilor (mai ales a celor corporate) cu posibilitatea realizarii a sute de cadouri in termene extrem de scurte ( o saptamana pentru 120 de piese personalizate pictate integral manual cum vi se pare?), cu o gama de preturi fara concurenta (oferte personalizate) si cu o selectie de obiecte cu forme din portelan atractive si deosebite.
Pesemne ca de aceea am fost alesi ca furnizori de cadouri pentru companii de prestigiu sau persoane publice. Totodata, nu stim sa spunem “nu” nimanui, oricat ar fi de modest bugetul destinat, cu siguranta vom gasi o solutie potrivita.Cat de importanta este vopseaua pe care o folositi?
Vopseaua este una speciala, pentru portelan, care se arde dupa aplicare. Daca obiectul este spalat manual cu grija, el rezista foarte multi ani- eu folosesc zi de zi obiecte pictate manual Porphyras si le spal cu apa si detergent de vase, ele fiind impecabile in continuare. Avem printre clienti si un restaurant, asadar, quod erat demonstrandum.
Exista colectii Porphyras in fiecare sezon?
Dupa cum am mentionat mai sus, ne axam mai mult pe cerintele clientilor ( clienti putand insemna si magazine de specialitate, care inteleg gusturile celor care cumpara), pe sugestii din partea lor. Si da, evident, exista o usoara sezonalitate (Craciun, Valentine’s Day, Martie, Paste, etc) desi in general preferam sa lucram un obiect care sa-ti reaminteasca zilnic despre propriile bucurii si valori, nu doar o data pe an. Multe colectii sunt mereu reinterpretate, deoarece sunt atat de iubite si de admirate incat multa lume le vrea, dar in nota personala. Pentru ca noi asta oferim, cadoul personalizat unic pentru fiecare.
Ce piese gasim in colectiile Porphyras?
Cred ca nu gresesc prea tare daca afirm ca obiectele de baza sunt legate de ritualul ceaiului si a cafelei (cesti, ceainice, zaharnite, cani coffee to go, etc), cu forme variate si “altfel”- dupa cum s-au exprimat mai multi clienti. Am identificat in 2014 la Ambiente- Frankfurt acest minunat furnizor Italian de portelan Bone China cu forme aparte, moderne si interesante, pe care modelele Porphyras vin ca o manusa.
Desigur, exista si furnizori romani cu care se colaboreaza cu drag, incercand astfel sa acoperim mai multe cerinte. Evident, se pot lucra si farfurii, si platouri, si seturi pentru baie, casete de bijuterii, sfesnice pentru lumanari, vaze de flori, etc. Am creat si obiecte de arta interesante, un exemplu fiind cupele din portelan cu picior elaborat din sticla, si prezentate publicului in premiera la Paris, unele ajunse in colectii private la nivel extrem de inalt.Cat dureaza realizarea unui set Porphyras?
Dupa cum mentionam anterior, ne adaptam si celor mai ambitioase cerinte- ca exemplu pot da ziua de 8 martie a.c pentru care a trebuit sa livram 40 de cadouri lucrate in…3 zile. Deci, se poate! Daca modelul ales este unul foarte complex, desigur ca dureaza un pic mai mult. Ideea este ca, ne-existand nimic gata pictat pe stoc, totul trebuie lucrat din momentul in care se primeste comanda, insa nu ne dam la o parte de la nicio provocare.
Unde gasim piesele Porphyras?
In primul rand, le gasim daca contactam office@porphyras.ro sau 0722516364/ 0726002115 si “povestim” putin ce ne-am dori si cum dorinta noastra ar prinde viata. Suntem pe cale sa lansam noul site www.porphyras.ro, cu o noua atitudine si forta (si care, spre deosebire de fostul site, nu mai este magazin online), unde puteti admira realizarile noastre de pana acum, si nu in ultimul rand, as recomanda pagina de facebook si de Instagram porphyras.ro, unde efectiv sunt postate zilnic poze cu comenzile lucrate cu dragoste pentru clientii nostri.
Suntem mandri si de colaborarile noastre cu magazinul Casara (Calea Dorobantilor 159, sector 1, Bucuresti), cu Libraria Mihai Eminescu (Bulevardul Regina Elisabeta 16, sector 1, Bucuresti) cu galeriile de arta Galateca ( strada C.A.