Poftă bună! Top 10 deserturi tradiţionale care sunt la modă şi azi

Pentru mulți dintre noi, deserturile preferate au o semnificație aparte, gustul și mirosul lor ducându-ne cu gândul la copilărie, când părinții și bunicii ni le pregăteau, cu drag. Mulți dintre copiii de odinioară mănâncă cu aceeași plăcere și acum deserturile copilăriei, alături picii lor.
1. Papanașii

În rețeta originală, care se pare că își are bazele în bucătăria austro-ungară, papanașii erau fierți. Odată intrată în țara noastră, rețeta a suferit câteva modificări. Papanașii pe care îi cunoaștem cu toții sunt sunt forma unor gogoși, din aluat de griș, făină și brânză dulce de vaci, bine prăjite, acoperite în smântână, dulceață sau zahăr pudră.

2. Poale-n brâu

Cu brânză dulce sau sărată, poale-n brâu sunt plăcintele copilăriei celor care au crescut în zona Moldovei. Chiar și Creangă, în ”Amintiri din copilărie”, își aduce aminte, cu drag, de ”strachina de plăcinte fierbinți” făcute de mama lui.
Nu e de mirare, deci, că sunt un fel de mâncare foarte popular și astăzi.

3. Colțunașii cu magiun (lictar)

Originari din Maramureș, colțunașii cu lictar sunt cornulețe din aluat fraged, umplute cu magiun proaspăt de prune, care sunt mâncați acoperiți cu un strat de ceapă călită în ulei. Dacă nu vreți să amestecați gusturile, puteți pune deasupra un strat subțire de miere.

4. Găluștele cu prune

Cunoscute și ca ”gomboți” în zona de vest a țării, găluștele cu prune sunt un desert inedit, cu făină și cartofi în compoziție. Cu prune proaspete sau din compot în interior, gomboții se fierb și se tăvălesc în pesmet prăjit, amestecat cu zahăr.


5. Crema de zahăr ars

O fi ”crème brûlée”-ul franțuzesc, dar câți dintre noi n-au mâncat crema de zahăr ars delicioasă, cu ouă proaspete din cuibar bunicilor, preparată cu dragoste de bunica? Rețeta cu ouă, lapte și zahăr care se transformă în crema moale și aromată, cu gust inconfundabil este, după ani și ani, printre cele mai iubite deserturi ale celor mici și mari.

6. Grișul și orezul cu lapte

Cu puțină dulceață de vișine sau de căpșuni deasupra sau mâncat simplu, cald sau rece, acest desert nu putea lipsi din lista noastră.

7. Prăjitura Albă-ca-Zăpada

Făcută cu cremă vanilată, puțin acrișoară, cu aromă de lămâie și foi din aluat proaspăt, Albă-ca-Zăpada este unul dintre cele mai cunoscute dulciuri din România.
Mulți dintre copiii de odinioară o asociază cu zilele de Sărbătoare, când mamele o serveau la finalul mesei în familie.

8. Plăcinta cu mere sau cu dovleac

Secretul unei plăcinte cu mere ca în copilărie stă în aluat, care trebuie să fie bine frământat, pentru ca foile să fie moi. Merele, rase sau tăiate, sau dovleacul proaspăt, sunt amestecate cu mirodenii, al căror parfum aduce aminte de momente frumoase, petrecute în compania celor dragi.

9. Clătitele

Din listă nu puteau lipsi clătitele, desigur. Subțiri, umplute cu gem, dulceață sau miere cu nuci, clătitele au fost dintotdeauna printre dulciurile preferate ale românilor și nu credem că își vor pierde aprecierea vreodată.

10.
Salamul de biscuiți


Salamul de biscuiți are aroma gustărilor luate în fugă în copilărie, când joaca nu putea fi întreruptă pentru foarte mult timp. Același aspect este apreciat și de copiii de acum, salamul de biscuiți fiind unul dintre dulciurile lor preferate.

Recomandările vin de la specialişii Foodpanda.ro, cea mai mare platformă online de comenzi de mâncare din România.