Cine nu si-ar dori sa aiba o gradina plina de trandafiri parfumati? Putine femei ar refuza acest capriciu, dar la fel de putine sunt cele care chiar se pot bucura de o astfel de gradina.
Daca nu esti fericita posesoare a unei gradini, poti "invita" trandafirii la tine in casa. Trandafirii in "miniatura", de interior, cresc "fericiti" in ghivece si infloresc pentru a-ti face viata mai frumoasa. Afla cum sa-i ingrijesti.
Lumina si caldura
Secretul cresterii trandafirilor in interior este acela de a le asigura foarte multa lumina, inclusiv lumina directa a soarelui. Plasarea trandafirului intr-un colt intunecos al camerei ii va impiedica dezvoltarea normala si inflorirea. De asemenea, au nevoie de multa caldura pentru a inflori. Fereste trandafirii pitici de variatiile bruste de temperatura.
Vasul
Vasele din material plastic mentin umezeala, pastrand pamanatul umed timp indelungat dupa udarea trandafirului. Ar trebui sa iei acest factor in considerare atunci cand uzi planta - pentru ca umezeala se pastreaza bine, udarea abundenta poate duce la putrezirea radacinilor plantei. Un alt avantaj al acestor vase din plastic este acela ca sunt rezistente si usor de manevrat.
Ghiveciurile ceramice, din teracota, sunt total opuse celor din plastic. Sunt poroase, permitand apei sa se evapore usor si sa iasa prin peretii sai, ceea ce determina o uscare excesiva a pamantului.
Pamantul
Trandafirii pitici sunt pretentiosi in ceea ce priveste compozitia pamantului. Acesta trebuie sa fie bogat, de aceea vei avea nevoie de un amestec special de pamant pentru flori imbogatit cu ingrasamant natural.
Exista o gama foarte larga de astfel de ingrasaminte; vei putea gasi in comert solutii care se pun in apa cu care uzi planta, batoane care se pun in pamant si care se dizolva treptat sau prafuri nutritive concentrate. Important este sa nu abuzezi de aceste solutii pentru ca pot dauna radacinilor.
Udarea
Udarea trandafirilor de interior, la fel ca in cazul tuturor plantelor de interior, depinde in mare parte de sezon. Vara si primavara planta va fi udata mai des, dar va trebui sa iei in cosiderare si materialul din care este realizat ghiveciul. Asa cum spuneam mai sus, vasele din material plastic retin apa in interior, iar cele din ceramica favorizeaza evaporarea acesteia.