Tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea ficusului

Genul Ficus cuprinde peste 800 de specii de tip arbust, arbore sau planta cataratoare, fiind originare din regiunile tropicale si subtropicale, dar care se adapteaza...

Genul Ficus cuprinde peste 800 de specii de tip arbust, arbore sau planta cataratoare, fiind originare din regiunile tropicale si subtropicale, dar care se adapteaza foarte bine la diferite conditii de mediu.

Sunt toate plante foarte elegante, iar unele se cultiva in apartament pentru frumusetea frunzelor deosebit de decorative. Seva continuta in toate speciile poate fi iritanta si caustica pentru piele.



Ficusul se replanteaza la fiecare doi ani, in luna aprilie, utilizand un pamant pentru ghiveci imbogatit cu humus si frunze.

Din aprilie pana in septembrie, planta trebuie sa fie udata abundent.

Ambientul trebuie mentinut prin stropiri regulate, iar in perioadele cele mai calde, prin stropiri chiar zilnice. Mai mult decat atat, ghiveciul trebuie asezat pe suporturi pline cu pietris ud. In perioada de crestere, se administreaza ingrasaminte cu concentratie crescuta de azot.

Aceste specii iubesc caldura si nu sufera nici macar la temperaturi de peste 24 de grade Celsius.

Speciile cu frunze lucioase trebuie curatate periodic cu o carpa uda sau cu preparate adecvate.


Toamna si iarna, udati ficusul mai putin. Pamantul trebuie mentinut umed, dar nu ud, iar planta trebuie stropita regulat. Mentineti o temperatura in jurul a 18 grade Celsius, dar in nici un caz mai mica de 15 grade Celsius.



Speciile cu frunze mari si rigide se multiplica prin butasi obtinuti din frunze care pastreaza o bucatica de petiol si care sunt prelevati primavara.

Lasati timp de o noapte sa se usuce seva care se exteriorizeaza la suprafata taieturii, dupa care plantati butasii intr-un amestec de turba si nisip in parti egale, fixandu-i de un betisor.



Atentie la modul in care udati ficusul - lipsa apei produce ingalbenirea si caderea frunzelor, in timp ce excesul de apa provoaca vestejirea, schimbarea culorii sau caderea frunzelor si putrezirea radacinilor.

Infestarea cu paianjenul rosu se combate crescand umiditatea si stropind planta cu un acaricid specific.



Cosenilele fainoase si brune trebuie indepartate cu o pensula inmuiata in alcool denaturat sau cu un insecticid sistemic.