Plantele agatatoare de interior

Daca iti doresti sa obtii adevarate decoratiuni "naturale", apeleaza la plantele agatatoare! Folosind suporturi de diferite forme, poti dirija cresterea acestora, rezultatul putand fi spectaculos.
Daca iti doresti sa obtii adevarate decoratiuni "naturale", apeleaza la plantele agatatoare! Folosind suporturi de diferite forme, poti dirija cresterea acestora, rezultatul putand fi spectaculos. Iti prezentam cateva tipuri de astfel de plante agatatoare cu ajutorul carora sa iti decorezi casa:


 Iasomie de Madagascar (Stephanotis floribunda)


Chiar daca nu este inflorita, stephanotis este totusi foarte frumoasa prin frunzele sale cerate, lucioase. Este o planta destul de greu de intretinut, fiind foarte pretentioasa, dar merita efortul, in special datorita florilor sale albe, tubulare si foarte parfumate.
Stephanotis are nevoie de multa lumina si umiditate.

Daca planta este tinuta afara, este necesar sa fie pulverizata zilnic cu apa. In perioada de inflorire necesita mai multa caldura decat in mod obisnuit. Asemanarea dintre florile sale si cele ale iasomiei i-a adus denumirea de "Iasomie de Madagascar".

Pentru ca este o planta agatatoare, are nevoie de un suport pe care sa creasca. Pune in ghiveci un cerc din sarma sau din plastic pe care planta sa se catere. Pe masura ce creste, planta se va infasura in jurul cercului si vei obtine astfel un ghiveci decorativ foarte interesant.


Lantul inimilor (Ceropegia woodii)


O planta agatatoare putin pretentioasa. Se dezvolta rapid, ajungand la dimensiuni impresionante cuprinse intre 2 - 4 m lungime. Frunzele sale sunt in forma de inima, de aici si denumirea "lantul inimilor". In functie de tipul plantei, frunzele pot fi rosii, verzi-roscate sau cu dungi albe. Ceropegia are nevoie de umiditate si caldura pentru a se dezvolta la capacitatile sale normale. Inmultirea se face destul de usor, prin lastarii care ii cresc primavara.

La fel ca si stephanotis, are nevoie de suport pentru crestere. In cazul in care nu doresti sa folosesti un astfel de suport, poti lasa planta sa "curga" din ghiveci.
Pentru ca ghiveciul sa fie cat mai plin, primavara poti taia varfurile plantei, ceea ce va conduce la creterea unor noi lastari de la baza plantei.

Iedera (Hedera helix)


Cunoscuta pentru rapididatea cu care creste si dimensiunile impresionante pe care le atinge, iedera este o planta potrivita si pentru interior. In functie de preferintele tale, poti "dirija" cresterea iederei in diferite moduri. De la inele de sarma si pana la "scarite", iedera ia orice forma, daca ai grija sa o tunzi din cand in cand. Nu este deloc pretentioasa, nu are nevoie de conditii speciale si nici de o ingrijire deosebita.


In cazul in care planta este tinuta pe balcon sau afara din casa, este important sa o protejezi de insectele daunatoare care o pot distruge. Verifica planta regulat pentru ca insectele sa nu se "instaleze" confortabil in ghiveciul acesteia. In caz de nevoie, foloseste solutii speciale pentru indepartarea acestora.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • soare lucia pe 20 Feb 2009, 14:38
    stephanotis

    Cum ingrijim stephanotis pe timpul iernii.Ce trebuie sa-i fac,daca frunzele au inceput sa se ingalbebneasca,iar pupii sa-i cada.Va multumesc.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod