Le folosim drept condimente, le punem in mancaruri si salate, dar le utilizam si pentru beneficiile lor asupra sanatatii. Nu e de mirare ca ne dorim mereu sa le avem la indemana.
Patrunjelul, mararul, leusteanul si multe alte plante aromate atat de des folosite in bucataria romaneasca pot fi plantate cu succes in ghivece.
Le vei avea tot timpul la dispozitie, proaspete, si pe langa asta, va fi interesant sa iti decorezi bucataria cu ghivece inverzite.
Leusteanul
Leusteanul (Levisticum officinale) este o planta pretentioasa, fiind destul de greu de "crescut" in ghiveci. La origini, este o planta mediteraneana, dar se deosebeste de majoritatea plantelor din aceasta zona prin faptul ca nu iubeste foarte mult soarele. Prefera locurile umbrite si asta pentru ca este o planta dependenta de un sol umed, iar soarele direct usuca rapid solul.
Il poti inmulti prin seminte, pe care sa le cumperi din magazine de specialitate sau din hipermarketuri, dar si prin rasad sau radacina.
Leusteanul are o radacina pivotanta, ce se poate dezvolta foarte mult. Din aceasta cauza, pentru ca planta sa reziste in ghiveci, este necesar sa alegi un vas mare, inalt, in care se poate dezvolta in voie. Desi are nevoie de umiditate, pamantul nu trebuie udat excesiv. Rezista destul de bine la temperaturi incepand chiar de la 10 - 12 grade.
Patrunjelul
Spre deosebire de leustean, patrunjelul (Petroselinum crispum) este un mare iubitor de lumina. Provenit tot din zona mediteraneana, patrunjelul este cultivat de mai bine de 2000 de ani, fiind utilizat initial drept medicament, pentru beneficiile sale asupra sanatatii, potrivit www.whfoods.com. Este unul dintre putinele alimente cu un continut atat de bogat in vitamine si minerale, din aceasta cauza fiind folosit ca un excelent tonic.