Nidularium (Bromelia), flori rare si spectaculoase

Originare din Brazilia, cele 25 de specii ale genului Nidularium sunt raspandite in restul lumii ca plante de apartament, fiind cultivate indeosebi pentru florile lor, pe cat de rare...

Originare din Brazilia, cele 25 de specii ale genului Nidularium sunt raspandite in restul lumii ca plante de apartament, fiind cultivate indeosebi pentru florile lor, pe cat de rare, pe atat de spectaculoase.

Descriere:

Frunzele lungi, triunghiulare sau sub forma de panglica, in general complet verzi, dar putand avea la unele specii desene in mai multe culori, sunt dispuse in rozete cu diametrul de 30-50 cm si inaltimea de 30-40 cm.

Chiar in mijlocul acestora sau la extremitatea unui peduncul floral apar, cam dupa trei ani, splendide inflorescente albe sau colorate, inconjurate de bractee verzi.

Rozetele au insa viata scurta, infloresc o singura data si apoi mor, ceea ce sporeste importanta unei inmultiri facute ca la carte.

Cultivare:

In luna aprilie se vor taia rozetele care au inflorit deja, de la 5 cm deasupra bazei, cu grija pentru a nu afecta lastarii dezvoltati in jurul plantei-mama si se vor indeparta.

Lastarii ramasi vor fi replantati intr-un ghiveci mai mare, cu un amestec de pamant de flori si turba in parti egale, ce va fi asezat la umbra, departe de lumina directa, aburi si curenti de aer.

Planta are mare nevoie de umiditate, asa ca pamantul ei nu va fi lasat sa se usuce, iar cupa din centrul rozetei trebuie sa fie permanent plina cu apa, ce va fi schimbata o data pe luna.

E de preferat a se folosi apa de ploaie, iar la fiecare 2-3 saptamani sa se adauge in ea un ingrasamant lichid. In afara perioadei vegetative, udati planta mai putin si mai rar, saptamanal, dar pastrati cupa rozetei plina.

Primavara-vara, temperatura adecvata a camerei este de 24 grade Celsius, iar toamna si iarna de 15-18 grade Celsius. In nici un caz ea nu trebuie sa scada sub 13 grade Celsius.

Inmultirea:

Multiplicarea se poate realiza prin divizarea lastarilor din jurul plantei-mama, in luna aprilie, sau prin insamantare.

In primul caz, lastarii trebuie taiati cat mai aproape de punctul de insertie pe planta, rasaditi separat intr-un compost format din doua parti de pamant pentru flori si una de turba, apoi tinuti la caldura pana ce le vor aparea radacinile.

In al doilea caz, semintele vor fi imprastiate pe suprafata unui compost umed format din parti egale de nisip grosier si turba. Recipientul se va aseza apoi intr-o ladita, tinuta la umbra si la 24-27 grade Celsius. Vor incolti in 3-4 saptamani, moment in care veti descoperi ladita si o veti aseza la lumina, mentinand insa temperatura.


Cand plantutele vor avea 5 cm inaltime, le puteti transfera in ghivece separate si trata ca indivizi adulti, urmand a le transplanta periodic in ghivece din ce in ce mai mari, pe masura ce cresc.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • alexandra pe 11 Mai 2011, 19:04
    bromelia

    planta mea care in urma cu cateva saptamani era asa de frumoasa,acum in varf(partea portocalia a plantei)a inceput sa se usuce cu toate k o irig o data pe saptamana!!!!!!!!!!:((((((((((problema e k nu stiu ce sa-i fac k sa o ajut sa isi revina:((((((((((((si imi pare nespus de rau pentru ca e asa de frumoasa.VA ROG SFATUITI-MA,AM NEVOIE DE AJUTORUL VOSTRU.ASTEPT RASPUNS CAT MAI CURAND

    3
    1

  • vasilica mihai pe 15 Sep 2008, 10:20
    bromelia

    vreausa va intreb daca pot sa inmultesc planta bromelia in aceasta luna

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod