Gradina pe care v-o prezentam in cele ce urmeaza, amenajata de prof. dr. Florin Stanica, este un minunat exemplu a ceea ce poate rezulta dintr-o interventie pasnica a omului in natura: un spatiu in care vegetatia spontana se intrepatrunde armonios cu cea plantata, creand un decor salbatic si rafinat, in acelasi timp.
Dupa o atenta analiza a situatiei din teren, complicata, de altfel, de existenta unei pante foarte abrupte si expuse eroziunii in urma excavarilor facute pentru construirea unui drum de acces, acesta a pregatit un proiect pentru zonele ce puteau fi amenajate, pus in opera pe parcursul a trei ani.
Pentru a realiza un ansamblu care sa poata satisface simultan exigentele beneficiarilor si pe cele ale naturii, era insa necesara urmarirea catorva principii de baza.
Pe de alta parte, s-au avut in vedere valorificarea la maximum a potentialului decorativ al vegetatiei spontane existente si favorizarea speciilor melifere in intreaga amenajare, tinand cont ca proprietarii detineau deja mai multi stupi de albine.
Dintre aceste specii, mentionam: Tilia tomentosa (teiul), Robinia pseudaccacia, Robinia hispida, Ribes sp., Rubus sp., Evodia hupehensis si Budleia davidii.
S-a dorit apoi crearea unor zone cu caracter nu doar decorativ, ci si utilitar: o livada, o zona cu arbusti fructiferi, una cu vita de vie, o gradina de legume, un loc de luat masa in aer liber... Solutia a fost simpla: structurarea gradinii pe mai multe trepte sau terase, fiecare cu functie si decor diferite.
Tot aici, pentru a accentua aspectul rustic al ambiantei, s-a recurs la un mic artificiu vizual, cel al carutei napadite de vegetatie. In jurul casei a fost conceputa o zona decorativa, realizata prin plantarea unor specii de cultura, precum trandafirii agatatori, ce formeaza o bolta.
Totul, de la plantele alese pana la felul cum sunt dispuse sau la locul de conversatie cu mobilier sculptat in piatra, pare "cizelat", "civilizat", luat in stapanire de om, in totala opozitie cu stilul salbatic al traseului parcurs pana acum.
Pe un bot de deal, pentru a-l stabiliza, s-a creat un alpinariu de proportii, strabatut de un mic torent ce alearga din cascada in cascada catre un bazin cu pesti colorati. Intimitate, liniste, un peisaj natural incredibil, susurul apei, stancile insorite invadate de flori... un loc unde oricine s-ar putea simti inspirat sa scrie sau sa recite poezii!