NASA si plantele naturale decorative

Organizatia Mondiala a Sanatatii a raportat inca din 1984 ca aproximativ o treime din cladirile noi sau proaspat renovate prezinta o calitate extrem de scazuta a aerului...

Organizatia Mondiala a Sanatatii a raportat inca din 1984 ca aproximativ o treime din cladirile noi sau proaspat renovate prezinta o calitate extrem de scazuta a aerului din interior.

Rezultatul? Dureri de cap, iritatii ale ochilor, nasului sau gatului, piele deshidratata, senzatie de greata, stare de somnolenta, dificultati de concentrare, alergii. Toate aceste simptome au fost reunite sub un nume: "Sindromul cladirii bolnave".

Dar studiul Organizatiei Mondiale a Sanatatii nu a fost primul de acest gen. Spre sfarsitul anilor '70, NASA decisese sa studieze fezabilitatea crearii unui sistem ecologic de sustinere a vietii, in ideea trimiterii oamenilor pe Luna in unitati de supravietuire.

Prima lor concluzie a fost ca "Skylab", o astfel de unitate de supravietuire, prezenta in aerul din interior aproximativ 300 de substante organice volatile, ceea ce nu era incurajant pentru a mentine in viata fiinte umane in spatiul respectiv.

Apoi, un studiu aprofundat a demonstrat ca plantele naturale introduse in laboratorul ermetic pot sa curete aerul si sa il improspateze.



In scurt timp, cercetatorii de la NASA au realizat un "biohome", o structura complet izolata, dotata in interior cu mobilier, materiale si aparatura moderne, in stare noua, imitand mediul modern de lucru si viata.

Studiind fenomenele care au loc in interiorul acestuia, rezultatul a fost o lista lunga de substante organice volatile care erau emanate de obiecte uzuale. Voluntarii din "biohome" au prezentat simptomele "cladirii bolnave".

Apoi au introdus plante naturale in interiorul "biohome"-ului si au studiat din nou rezultatele. Uimire: calitatea aerului s-a imbunatatit simtitor si simptomele voluntarilor au disparut fara urma! Plantele utilizate in experiment au absorbit atat de bine poluantii din aer, incat pana si cercetatorii au fost surprinsi.

Studiile recente au demonstrat ca un aport sporit de oxigen creste simtitor performantele creierului. Stiti cat de letargic si de obosit mental va simtiti dupa un zbor de cateva ore cu avionul? O gura de aer proaspat si totul se rezolva. Insa, din pacate, astronautii nu aveau la indemana aceasta solutie.


Concluzia oficiala a studiului ce a durat doi ani a dus la concluzia ca putem imbunatati parametrii aerului dintr-o incapere printr-o metoda foarte simpla: plantele naturale decorative.

"Sindromul cladirii bolnave" este generat de acumularea substantelor poluante, nocive, in aerul din incaperile inchise, atat in cladirile de birouri, cat si in cele cu destinatie rezidentiala.

Substantele nocive apar ca emisii din detergenti, vopsele, lacuri si alte materiale de finisare, adezivi (utilizati la elementele lemnoase din mobilier, parchet, dusumea etc.), substante de ignifugare (din mocheta, mobilier), din materiale plastice sau din cauciuc sintetic.

De asemenea, fumul de tigara este si el extrem de nociv. Cele mai comune noxe in aerul din cladiri sunt: tricloretilena, benzenul, formaldehida, care se afla, din pacate, si pe lista substantelor cu potential carcinogen.

Criza energetica a anilor '70 a determinat crearea unor sisteme perfomante de izolare termica a cladirilor, de ventilare artificiala si de incalzire, astfel incat schimbul de aer cu exteriorul s-a redus considerabil.

In aceste conditii, poluarea aerului in interiorul cladirilor a ajuns sa aiba un nivel mult mai inalt decat poluarea aerului in exterior.



Asociatia Contractorilor Peisagisti din America a testat plante de apartament si a concluzionat ca acestea curata noxele din aer, asociindu-se apoi cu NASA pentru aprofundarea studiului.

S-au inchis ermetic plante in recipiente din plexiglas si li s-au injectat substante nocive in microclimatul creat. In scurt timp, ele au "curatat" aerul, imbunatatindu-i simtitor parametrii. S-au trimis plante in spatiu in capsule ermetizate si rezultatul a fost similar.

Rezultatele tuturor acestor cercetari, reunite in jurul concluziilor NASA, si-au gasit imediat ecoul. S-a format Consiliul "Plante pentru Aer Curat" ("Plants for Clean Air Council"), o organizatie non-profit care sustine introducerea plantelor naturale decorative in spatiile de interior ca pe o necesitate, si nu ca simple decoratiuni.

A fost emisa o lista cu plante recunoscute a fi purificatoare de aer, formata din 50 de specii deja testate, dintre care cele mai intalnite sunt:

- plante verzi: areca (chamaedorea), aglaonema, dracaena marginata, dracaena janet craig, dracaena warneczki, dracaena massageana, philodendron, epipremnum (scindapsus), sansevieria, ficus elastica, ficus alii, iedera;
- plante cu flori: spatiphyllium, crizantema, gerbera, azalea.


Natura si tehnologia s-au intalnit pe acest taram atat de fascinant al plantelor naturale decorative, oferindu-ne o modalitate atat de simpla pentru a ne proteja sanatatea si viitorul.

Luandu-ne plante naturale decorative ca tovarasi de echipa, acasa si la birou, vom fi mai sanatosi, mai protejati de noxe si ne vom bucura mai intens de sentimentele de relaxare si de fericire pe care ni le induc prezenta plantelor decorative alaturi de noi.