Neobisnuit prin dimensiunile sale si prin numarul impresionant de specii pe care le adaposteste, acest ansamblu sugereaza mai degraba un parc botanic cu o amenajare pitoreasca decat o gradina particulara.
Un spatiu destinat nu doar relaxarii si primirii prietenilor, ci si reconstituirii acelei relatii intime si benefice cu natura pe care omul modern fie a rupt-o, fie a dat-o uitarii...
Interventia omului nu se face simtita decat in mod discret: un podet ce asigura trecerea peste o mica rapa, cateva muscate plantate in scobitura unei buturugi, o livada nu foarte regulat plantata, cateva ghivece aliniate pe treptele ce duc spre terasa.
Nicaieri in natura nu se poate regasi reunita toata aceasta incredibila diversitate. Si, in plus, in aceasta extraordinara varietate se strecoara si cateva specii intr-adevar remarcabile, foarte dificil de cultivat pe aceste meleaguri, precum paw-paw sau "banana nordului", ginko biloba si sequoia.
Intreaga gradina are infatisarea unui pitoresc parc botanic, dar printre numeroasele specii de aici, acest mic sequoia, tanar descendent al atat de periclitatelor paduri amazoniene, se inscrie ca o piesa de rezistenta, alaturi de alte cateva plante la fel de exotice si prestigioase. Ii dorim sa creasca mare, la fel ca giganticii sai veri de peste mari si tari!
Apoi totul a crescut incet, pas cu pas, urmandu-se sfaturile unui specialist al firmei Semperflorens, de la care au fost achizitionate plantele, domnul profesor Florin Stanica.
Asa se face ca, pe parcursul a trei anotimpuri, fiecare coltisor de gradina ofera un adevarat spectacol: frumusetea delicata a florilor, parfumurile ce se raspandesc in aer si trilurile pasarilor imbata, vrajesc, ametesc simturile.
A te intoarce la natura nu inseamna doar a vizita din cand in cand locuri salbatice si izolate. Aceeasi pace interioara, aceeasi senzatie de eliberare, dar pe termen nelimitat, pot fi atinse integrand natura in cotidian.
Proprietarii acestei gradini au reusit s-o faca genial de simplu: chemand padurea vecina in gradina din jurul casei, atat prin unele din speciile plantate, cat si prin "inchirierea" de casute pentru pasari.
Iata in acest sens si un mic amanunt anecdotic aflat chiar de la proprietar: la inceput, aceste casute erau toate identice, dar se pare ca fiecare a fost "adaptata" propriilor nevoi de noii sai "chiriasi".
Astfel, pasarile mai mici au ingustat intrarea lipind-o cu lut, iar cele mai mari au largit-o cu ciocul.O asemenea relatare nu poate decat sa stea marturie pentru grija si atentia acestor oameni pasionati de natura, ce au investit in gradina lor mai mult decat timp si bani, au investit dragoste! Si a meritat cu prisosinta, caci rasplata este coplesitoare, dupa cum puteti constata si voi din imaginile alaturate. Incercati doar sa va inchipuiti o plimbare prin aceasta gradina, apoi ganditi-va cum ar fi sa puteti face acest lucru zilnic, oricand ati dori, si veti intelege!